dimarts, 7 d’octubre del 2008

Parlant de senyeres

Ja per cloure momentàniament amb el tema de les senyeres, tan recurrent per ací estos dies, voldria fer unes darreres observacions a tall de la recent restauració de la senyera i sobretot de la recreació històrica que tindrà lloc a València despús-demà per la vesprada. D'una banda, cal dir que s'ha restaurat la senyera que es va fer en 1927 com a còpia de l'antiga, la qual es conserva a les dependències municipals i que segons les tesis d'Orts i Viciano seria d'entorn 1876, però que, segons la mateixa informació que va passar l'Ajuntament a la premsa -supose que tot seguint el que va dir Vives Liern sobre la cimera de plata- seria de 1638:

Senyera antiga conservada a la Sala Foral de l'Ajuntament de València


Senyera de 1927, la que ix en les processons del 9 d'octubre,
acabada de restaurar en 2008


I d'altra banda, per als que decidisquen no anar a la manifestació organitzada per la comissió 9 d'Octubre, enguany hi ha contraprogramació institucional per la vesprada: la recreació històrica de la desfilada realitzada el 9 d'octubre de 1428 amb la presència d'Alfons el Magnànim a València en commemoració de l'entrada de Jaume I a la ciutat. Organitzada per la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana dins de la sèrie d'actes de l'Any Jaume I, eixirà de les Torres dels Serrans a les 17:30 hores i arribarà a la plaça de Sant Agustí cap a les 20:30 hores.

Però ara ve allò més interessant: en el dossier de premsa que ha enviat la mateixa Conselleria (en castellà per si algú no l'entén...) es diu que en este ordre la processó estarà formada per 3 genets (1 amb les armes reials i 2 amb les municipals), 12 genets amb els estendards dels 12 estats de la Corona d'Aragó, la reina i els infants, el Centenar de la Ploma amb la creu de Sant Jordi, cavallers dels Anglesola, Cardona, Luna, Pròixita, Val·leriola, Cruïlles, March, Centelles, Tolsà, Marrades, Vilaragut, Perellós, Cervató, Montpalau i Martorell, peons d'infanteria, representants dels 3 estaments de les Corts Valencianes amb els seus estendards, 4 roques tirades per bous, 15 gremis amb les seues banderes, els oficials reials (el governador del regne, el batlle del regne i el mestre racional) precedits per una reproducció menuda del Penó de la Conquesta, els oficials municipals (el mostassaf, l'escrivà, 2 advocats, 1 síndic, el justícia civil, el justícia de 300 sous i 1 obrer de Murs i Valls) precedits pels estendards de Sant Miquel, l'Àngel Custodi i les armes de la ciutat, i, finalment, la "Senyera de la ciutat" duta pel justícia criminal a cavall amb els bordons agafats pels 6 jurats a peu.

D'una banda, tinc molta curiositat per saber com representen els 12 estats de la Corona d'Aragó (Catalunya, Aragó, regne de València, regne de Mallorca, regne de Nàpols, etc.) i, d'altra banda, mare meua!, no sé si els ciutadans de València, sobretot els que aniran a veure eixa desfilada, estan preparats per a tanta quadribarrada sense blau, que estarà per totes bandes: en els vestits d'alguns personatges, en forma de penó de la conquesta amb els oficials reials, en les armes de la ciutat...

I, encara més, com hauran recreat la Senyera de València en 1428???? M'ensume que sense blau. D'un costat, perquè és el que diu la recerca historiogràfica acadèmica més profunda (el llibre d'Orts) i, d'altra banda, perquè en el mateix dossier hi ha una mena de constant autojustificació: Eduard Mira signa un escrit en què es diu que "a la hora de diseñarla y organizarla, ha primado el rigor histórico en lo que respecta a estandartes, motivos heráldicos, vestimenta..."; després es diu que "está basado en rigurosos estudios" i que "para la elaboración de los motivos heráldicos han sido necesarios varios años [!] de investigación"; i, finalment, en l'apartat de la senyera es destaca que "se ha optado por un modelo más ajustado a la época medieval, pues la antigua señera que se conserva en el Ayuntamiento de Valencia es muy posterior a la época que aquí se representa".

Amb tot, en el mateix text d'Eduard Mira també es diu que la desfilada "b
usca ser fidedigna, pese a incluir algunas adaptaciones y licencias que la hacen más comprensibles al espectador de hoy". Es referirà a la senyera? Quina decisió hauran pres sobre la bandera municipal? Trinidad Miró sabrà res de tot açò? I el president Camps n'estarà informat?



12 comentaris:

Sergi ha dit...

Una vergonya la contraprogramació del Consell! Ara publicaré un post al meu bloc explicant la situació. Saps que la Manifa de les forces nacionalistes i progressistes organitzada per la Comisió 9 d'Octubre s'ha vist obligada a canviar l'itinerari tradicional per evitar incidents? Encara així, la Policia Nacional garantirà la seguretat dels manifestants, ja veus quina contradicció, o farà com l'any passat i d'eixarà fer als blavers d'extrema dreta espanyolistes? I després de la mani. Ens unflaran la cara como tots els anys amb enboscades i persecucions?

TdlH ha dit...

L'âtre dia en el Liante venia la'explicació de la falla de la provessó 'ixa i eixien dibuixets de totes les banderoles de la'època & blau, morat, sobrarbs, caps de sarraïns i âtres «elements afegits a la tradicional senyera», com diria el blau del Mãemeua!...

Jo tinc quimera qu'al final de tot anirà la senyera & blau -que pâ algo l'han restaurâ- i va qu'es mata, no siga que traguen algun' âtra cosa i ad algú li pegue per botar-li foc; morruda és la tia Rita!

sequier ha dit...

Em fa un poc de gràcia això de la “contraprogramació”, perquè enguany la Comissió 9 d'Octubre ha convocat la manifestació a última hora, quasi no n'ha fet publicitat, i segons les informacions que hi ha per ahí, pareix ser que han arribat a dubtar si ho feien. Tal qual estan les coses.

Respecte a la recreació històrica, també tinc curiositat per saber si s'atreviran amb la Senyera de la ciutat que ha de portar el Justícia. Esta vegada encara aniran les pedres contra Camps, he he. De tota manera, no vaig vore jo les imatges del “Liante”, però l'altre dia sí les vaig vore per Canal 9 i en efecte hi havia alguns estendards representant els actuals escuts d'Aragó i de Mallorca (quadribarrat al que se li ha afegit una franja blava en diagonal). En qualsevol cas segur que hi ha xicotets retocs per a evitar l'esbroncada del públic capicasalí.

Anònim ha dit...

Esperem que tinguen un poc de trellat i no facen cap de barbaritat amb les senyeres. Encara que coneixent-los...

També és de ser punyeters això de programar un acte d'aquest estil al mateix temps que la de la comissió 9 d'octubre. A Dénia el PP de Kringe ha fet una cosa semblant i ha programat una mascletada a la Glorieta del País Valencià, lloc on el Bloc acostuma a celebrar el 9 d'octubre des de fa uns quants anys. Mira que és gran Dénia, i anar a coincidir "casualment" en el lloc.

Salut!

Anònim ha dit...

http://butronmaker.blogspot.com/2007/08/bandera-valenciana.html

Anònim ha dit...

No vos preocupeu, que hi haurà blau per tot arreu! Al fullet explicatiu que encartaren al Vent de l'Est, Las Demarcasiones i d'altres diaris es podia veure els dibuixets. Per una banda, a la processó dels estats de la corona d'Aragó, si hem de jutjar per la senyera que ix, la Comodidad Balensiana hi estarà. I no cal dir que no estarà Catalunya, ja que hi anirà "Barcelona" (però, i la resta de comtats?).
I la senyera que baixaran i a què feia referència el text del dossier de premsa que a mi també em va fer vindre divertides especulacions, cap problema tampoc, amb blau ben blavet.
Això sí, si més no, hi haurà dues vegades que el dimoni anirà nu, és a dir no el santificaran amb blau, ja que hi haurà dues representacions del "Reial d'Aragó"...
Ah!, i pel que fa a les vestimentes, també haureu d'estar tranquils, que els que he vist porten uns blavets "decoratius" estratègics ben visibles...

Anònim ha dit...

Hola. He estat llegint una mica els posts relatius a la/les senyera/es i ho he trobat prou interessant. En destaco la voluntat de rigor històric i la sinceritat ideològica. Llegint per sobre, doncs d’altres temes atrauen per ara la meua atenció, el pdf "ENTORN DE LA BANDERA DEL PAÍS VALENCIÀ", trobo que un dels "punts claus" radica en la no-existència de cap bandera representés al conjunt sencer del regne com a cos polític del regne de valència. Per una banda tindríem doncs la senyera coronada per a la ciutat, i per altre la senyera reial/ quatribarrada com a símbol, és clar, del rei i del reialenc (incloent-hi doncs el braç reial). Respecte dels braços, hi ha les següents imatges que de ben segur coneixeu:

http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:Generalitat112.jpg

http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:Generalitat115.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/ca/Generalitat98.jpg


Havent fixat el debat en la no-existència de cap bandera representés al conjunt sencer del cos polític del regne de valència -, vos aporto una imatge d’un escut datat en 1627, per si de cas no el coneguéssiu, doncs no l’he vist al pdf .

La dita imatge prové del “salón de reinos” del Palacio del Buen retiro de Madrid i actualment Museo del Ejército. En el sostre del dit palau s’hi pintaren els “escuts” dels diferents regnes del monarca hispànic: regne de castella i lleó, regne de toledo, regne de jaen, ducat de milà, regne d’aragó, regne de valència, etc. De ben segur que aleshores, al segle XVII, ja es trobaren amb la “problemàtica” de quins símbols emprar per a representar els diferents regnes.

En tot cas, els escuts, que no banderes tenen voluntat de representar els diferents regnes hispànics. Per tant i per això, he considerat que vos podria resultar una aportació enriquidora i interessant veure amb quin escut és representant el regne de valència, doncs respon precisament al punt clau i determinant que rebleu amb la dilapidaria frase: “Cap investigador o historiador ha demostrat fins ara que alguna bandera representés al conjunt sencer del regne com a cos polític”.

L’escut és molt similar als que apareixen coronant les pintures del braç reial abans citades. L’existència d’este escut no vol dir que se’n puga extrapolar res. És senzillament la visió que des de Madrid estant és té del símbol que ha de, hauria de, podria, o representa el regne de valència (no la ciutat, no el reialenc). Lamentablement, per variar, l’escut pot ser “llegit“ a gust del consumidor. Alguns hi veuran tant sols la senyera reial; d’altres hi veuran la senyera corona. En tot cas és un document gràfic que considere que podeu trobar interessant pel fet de, precisament, voler representar, explícitament, el conjunt sencer del regne com a cos polític. I recodre que això no vol dir que sigui correcte, sinó que “tant sols” és la visió que se’n té des de la capital de la Monarquia. Hispànica, que pot ser o no correcte.

Ací vos deixo algunes de les imatges:

http://www.11setembre1714.org/banderes/territoris/reino-castilla-leon-2.jpg

http://www.11setembre1714.org/banderes/territoris/reino-aragon-2.jpg

http://www.11setembre1714.org/banderes/territoris/senyorio-vizcaya-2.jpg

http://www.11setembre1714.org/banderes/territoris/principado-cataluna-2.jpg

http://www.11setembre1714.org/banderes/territoris/reino-valencia-2.jpg

Font:

http://cvc.cervantes.es/ACTCULT/salon_reinos/

http://es.wikipedia.org/wiki/Sal%C3%B3n_de_Reinos

http://www.museodelprado.es/es/submenu/enciclopedia/buscador/voz/salon-de-reinos/

Vent d Cabylia ha dit...

Vaja, moltes gràcies per l'aportació. Interessant, sens dubte. El problema, com dius, és eixe de la "visió exterior" i el que caldria saber és si hi ha algun moment en què els mateixos valencians tenen la necessitat de representar el conjunt del regne amb un símbol i quin n'utilitzen.

També hi ha altres representacions gràfiques en què en teoria es vol simbolitzar el regne de València, com ara les usades en els mapes. Amb tot, pel que he vist fins ara, si bé s'emprava de vegades eixe mateix símbol, l'escut reial coronat, unes altres s'usava l'antic símbol de la ciutat de València (del segle XIII!), és a dir, un castell sobre aigües, que és ben difícil de creure que fóra realment cap símbol regnícola, sinó més bé la tria d'algun cartògraf que s'anà repetint de mapa en mapa. En qualsevol cas, no són banderes, la qual cosa dificulta la qüestió.

De totes formes, moltes gràcies, com també a l'anònim que ha deixat una direcció en la qual he pogut veure eixa senyera amb blau suposadament de 1867.

I pel que fa a la cavalcada, gràcies a la resta per les informacions, que jo no puc llegir EMV. Al final bona cosa de blau, tot i que potser no la fan si plou...

Anònim ha dit...

Sobre eixe suposat quadre de 1867 que es crida "Procesión del gremio de Sastres" no deuria ser difícil trobar la data concreta perquè es de Bernat Ferrandis que es prou famòs i és l´ autor del hiperconegut del Tribuna de Les Aigues.

Algú s´anima a investigar?

Paranys_R_Us ha dit...

Paga la pena renyir per un color? Totes les banderes son el mateix, un drap amb colorins que algú diu que representa un estat, nació o troç de terra. Qui vinga després que arree.

Es varen fer als combats, per a identificar-se durant les batalles, ara son 100% inútils i un llastre del passat, confondre història i política és un error d'adolescent.

Saber d'on venim és necessari, però voler viure al passat és de gent que no sap viure el present ni te clar el futur

Anònim ha dit...

No sé si ho has vist ja, Vicent, però ací està explicada la cavalcada. Es poden veure les banderes dels estats de la Corona i tot això.
Aquest és l'enllaç: http://www.anyjaumeprimer.com/pdf/cavalcada.pdf

Salut!

Vent d Cabylia ha dit...

Moltíssimes gràcies, Blai. Tampoc s'han calfat massa el cap per als territoris medievals i han alternat banderes municipals (com les de Barcelona o València) amb d'altres dinàstiques (com la de Sicília). Estaria bé que publicaren el procés de documentació/decisió...