divendres, 3 d’octubre del 2008

Les millors papes, les valencianes

Ja anem calfant motors per anar a la mani contra el racisme, a participar de la cultura democràtica italiana en acció. Mentrestant, per a distendre una miqueta l'ambient, tot i que la immediatesa del 9 d'octubre convida a parlar de la senyera, faré un post tangencialment relacionat amb les banderes. Estos dies Kondore, un usuari de val.com, ha fet oficial que tornarà a comprar papes Vicente Vidal, ja que després de molts anys han substituït la bandera espanyola de la bossa per un sol sobre un camp:


A tall de la qualitat de les papes en qüestió i de la seua bona posició en el mercat han sorgit rampells de patriotisme local indicant l'exquisidesa de les Papes Morell, de Pedreguer amb quadribarrada inclosa però etiquetatge en castellà, les Papes Duso, de la Ribera, o les Papes Lolita, que jo pensava que eren de Benissa (on les compra ma mare i hauria jurat que ho posava a la bossa) però segons internet tenen la fàbrica a Bellreguard. Les darreres són les meues preferides, però sembla que el nom causa una certa controvèrsia. Ja ho ha dit un altre usuari del fòrum ("quin nom també") i així ho pensà també un islandés, que baix el nom de Nabokov's chips en va fer un post fa un parell d'anys:
I have just returned from a country where, apparently, potato chips can be marketed under the name Papas Lolita.



24 comentaris:

Unknown ha dit...

Uf, el tema de les Papes Lolita és llarg de contar i segurament qui millor ho podria fer és Joan Josep Cardona, cronista oficial de Benissa. Fins fa poc aquestes papes sí que es feien al poble però quan el "papero" va decidir jubilar-se (en part perquè ja li tocava i en part perquè va vendre uns terrenys que tenia on anava a fer-se la macrourbanització Benissa Golf) va vendre el nom als de Bellreguard (que són família) i ara les papes es fan allà. Com a curiositat comentar-te que abans hi havia una fotografia amb la xiqueta (la filla del papero) i que es veu que van haver de canviar per pressions pel dibuix de la xiqueta.

Jo també pense que són les millors, però estaven més bones quan es feien a Benissa!!

morena ha dit...

Habrá que probarlas....

Un saludo

Vent d Cabylia ha dit...

Ara mare! Ja dîa jo!
Ja notava que darrerament no eren ben bé igual. Sí que estaven més bones abans, sí.
D'això de la xiqueta (la foto devia ser dels '50 o '60) ja me'n vaig adonar, però no coneixia el rerefons. Gràcies!

Jesús M. Tibau ha dit...

les patates xips són una de les meves debilitats

sequier ha dit...

Les papes ja no són el que eren, enlloc. Ni les papes ni res. Jo tota la vida he menjat papes El León (cadascú té la tradició familiar que té) i ara tampoc són ja el mateix.

Samaruc ha dit...

les meues favorites sempre han estat vidal i sí, em tocava els ous de mala manera la banderola estanquera, però estan ben bones.

papes lolita a l'horta no arriben, però amb eixe mena de heidi a la bossa dubte molt que les comprara.

;)

Forlati ha dit...

Al meu parer, les grans papes nacionals que ens queden són les Papes Escrivà d'Oliva. No em pregunteu la vexilogia de l'envoltori, ni la llengua q gasten, ni si l'oli és d'oliva o de colça… Són les papes q em fan perdre el sentit. Aixina com no les venen per ací, sino en unes semanes em tiraria 10 kgs. al llom.

Salute!

maria ha dit...

A Castelló hi ha les papes Garcia que estic segura que li peguen vint voltes a les que dius...:-)

Quan he vist el títol del post pensava que parlaves dels Borja...

Jorge ha dit...

Jo em quede amb les paper Duso d'Alberic, estan de mort. Lo mal és que no arriben a L'Horta. Me'n menjaria 2 kg d'una assentada. Ara menge papas Vidal perquè són les que estan al Merca.
boooo

TdlH ha dit...

Ací en Alcúdia estãen les papes Toni, & les quals jo no tinc res que vôre (recorde qu'una volta mos van dur d'«excursió» a la casa on les fêen), perô crec que les més consumides pês roscans són les Anel del Ràfol de Salem, que són les del papero del mercat; en to' cas, les Duso d'Alberique tammé són prou mítiques, & 'ixe mapa de l'any de la picor, perô paren un pelet massa olioses, com les Vidal...

I les papes Tio Pep, qui sap d'a on són?

Anònim ha dit...

Com les Morell de Pedreguer, ningunes!

Marc ha dit...

Al Maestrat, a Sant Mateu (Sant Ateu segons l'indicador) també tenim les papes Geysel que nacra són de les mes venudes a la província i Terres de l'Ebre.

Aurora ha dit...

Cert, les Geysel estan molt bones i les Garcia de Castelló també!

Lliri blanc ha dit...

Què son le papes? Les "patatine"?Si la resposta és si..uhmmmmm però mai he tastat les valencianes

STOP AL RAZZISMO!

fins aviat

Anònim ha dit...

Ara escric un rotllo sobre la senyera i adés sobre les papes.Veritablement asombrós! per això sou els joves els que teniu que salvar-vos. Jo en tinc més de seixanta i mai no se m'acudiria de menjar "papes" amb la vostra golafreria i menys encara escriure un post i parlar-ne.
Els especulardors de diners ens han xuplat la sang, ara volen que donem la que ens resta i els americans amenacen amb la llei marcial.
Envieu-los tots a cagar i solucioneu el color de les senyeres i el gust de les "papes".

C.V.

kirikú ha dit...

Fins no fa massa, la indústria "papera", com moltes altres: la dels polos o la de les llimonaes ... eren molt local o com a molt comarcals.

Per ací pel meu poble, eren les papes "Benavent", d'Aixàtiva. Hem pense que encara les fan. No ho sé segur, perquè no soc molt "papera" jo.

Una anècdota: en un dinar a Xàtiva d'alcaldes i altres personalitats, la dona del darrer alcalde franquista del meu poble es va espolsar una frase d'eixes que han passat a la història. Mentre degustava les boníssimes papes "Benavent" va comentar "ahora ya entiendo porqué dicen que Játiva es la ciudad de las papas".

Ja ens contaràs com ha anat la mani contra el racisme.

Sfrazzera ha dit...

mmmmmmmmmmmmmmm, com a bona teulaina, les papes lolita no han faltan mai a casa, ni a les sopes de quintos, ni a les pasques a les casetes. L´autenticitat és més que un signe de satisfacció.

Un petonàs, i si vols, t´en envie un carro plé a la Firenze!

Hi ha que vore quan estem fora com notem algunes absències alimentaries.

Sfrazzera ha dit...

alimenticies, perdó

Anònim ha dit...

Xe, per als que penseu que tot temps passat fou millor, feu una cosa. Baixeu en la parada del metro de Torrent (la de tota la vida, res d'Avinguda). Vos tapeu els ulls i tireu tot recte. (Això de tapar-vos els ulls és perquè no veieu l'edifici del Mercat Central). Pels voltants, hi ha una botiga que porta un rètol de "Cafés Valiente", on venen fruits secs i de totes eixes coses. Doncs bé, hi fan unes "papes" de categoria. Casolanes total, es pot veure clarament com han estat tallades i tot. I l'envàs no entra en cap polèmica, perquè és una simple bossa de plàstic transparent. Les venen a pes, és clar. Com que Torrent és el millor poble, però se suposa que té la pitjor gent (com aquest que signa), vigileu que vos les pesen bé!

Anònim ha dit...

completament d'acord amb el company de més amunt, les geyse de sant mateu estan molt bones, fetes amb pataques del terreno.

Anònim ha dit...

És estrany que ningú haja comentat les Papes Escrivà, que són les que comprem en ma casa, i esta fetes a Oliva; però més per una raó de militància local que pel gust de les papes. Això em porta a comprar les Lolita quan no hi han creïlles Escrivà. Note poca diferència, i què voleu que vos diga: que tractant-se de papes, totes estan bones.

Anònim ha dit...

la foto de la xiqueta la van llevar perquè s'havia fet ja "talludeta" i haurien d'haver-li canviat el nom a les papes per "Papas LOLA"!! [no és broma]. Les papes Lolita són les de la meua infància-adolescència a la platja de Bellreguard i pensava que sempre havien sigut d'allí [per motius que avorreixen, sé qui és el "papero"]. Mira tu, que havien nascut a Benissa! [per cert, molt bones] :)

Vent d Cabylia ha dit...

Marta, les papes Escrivà sí que s’han nomenat. Ho ha fet Forlati. És que, de fet, se n’han dit un fum: El León, Vidal, Lolita (de Bellreguard) Escrivà (d’Oliva), Garcia (de Castelló de la Plana), Duso (d’Alberic), Anel (del Ràfol de Sàlem), Morell (de Pedreguer), Vidal, Geysel (de Sant Mateu), Benavent (de Xàtiva) i casolanes de Torrent. A més, si et fixes en la bossa de Lolita, ara hi diu també “Escrivà”, o siga que deu haver-hi alguna mena d’entente industrial. Caminarem cap a la concentració del mercat de les papes valencianes?

Lliri blanc i Jesús, en català de Catalunya hauríeu d’adoptar la paraula “papa”, que no hi ha manera de diferenciar unes “patates fregides” (braves o com siguen) d’unes “papes”. La meua solució és generalment dir “una bossa de patates”, tot i que de vegades m’han dit: “no, aquí no tenim bosses, les posem en un platet”. En tot cas, com fa Jesús, crec que l’opció majoritària que es va imposant és dir-ne “xips”.

Kirikú, a la mani poca gent per a com estan les coses (“ola de xenofobia en Italia” deia El País l’altre dia), tot i que personalment m’ho vaig passar molt rebé. Entre d’altres coses gràcies a Maria, que inicialment va tindre la mateixa confusió que la dona aquella entre “papes” i “papes”!

Anònim ha dit...

Bé, pareix que no heu tastat les papes maribel...
i ben bones que son, les fan a Altura...