dilluns, 14 de desembre del 2009

Més trames urbanes

Fa uns dies vaig publicar un post al blog d'Harca sobre les trames reticulars aplicades al paisatge i l'urbanisme: els exemples de Barcelona, València i Buenos Aires constituïen tres casos ben diferenciats de com havien evolucionat les urbs i els seus territoris circumdants al llarg de la història. Mentre cercava imatges per mostrar-ho vaig trobar un article de la revista de geografia Aracne en què es mostraven les possibilitats del Google Earth per a l'estudi de les morfologies urbanes. I la veritat és que aporta diversos exemples que pense que paga la pena reproduir, tot i que en esta ocasió a través de les imatges zenitals del Google Maps.

En primer lloc, hi ha l'exemple de Naarden, una ciutat holandesa que reflecteix a la perfecció el traçat d'una fortificació del segle XVI, bastida de bell nou per la Monarquia Hispànica després que en 1572 les tropes de Felip II arrasaren l'antiga ciutat medieval i aniquilaren tots els seus habitants:


I en segon lloc, hi ha altres diversos exemples de trames urbanes reticulars de diferents èpoques històriques. D'una banda, els que corresponen a les viles noves medievals, com la de Sainte-Foy-La-Grande, a Aquitània, tot seguint el model de bastida que també va ser aplicat en el País Valencià a llocs com Vila-real:


D'altres casos són els traçats quadriculats de caire neoclàssic aplicats a llocs tan dispars com la Baixa de Lisboa, construïda després del terratrèmol de 1755, o el barri de la Barceloneta, alçat tot just en aquelles dates:



Finalment, unes altres imatges que impressionen corresponen a època contemporània, com ara l'enclavament immens de Central Park dins de la trama urbana de Nova York o les formes simètriques de la ciutat planificada de La Plata, capital de la província argentina de Buenos Aires:



4 comentaris:

Clidice ha dit...

m'encanta aquest post, perquè m'encanta la geografia urbana :) gràcies! la veritat és que el Google Earth dóna per molt.

joan ha dit...

La trama urbana de Naarden em recorda la de la ciutat italiana de Palmanova, dissenyada pels venecians el segle XVI. La major part de les fortificacions que envolten el casc urbà es troben avui dia desmantellades, per la qual cosa només es pot apreciar el seu caràcter de ciutat fortificada des de l'aire.

Vent d Cabylia ha dit...

És una passada això de Palmanova, Joan. Moltes gràcies!

marc ha dit...

Ara tenen una expo molt xula al CCCB dedicada a l'Any Cerdà on comparen trames de diferents països del món... Abraçada!