dijous, 9 de novembre del 2006

El Palau de Ripalda

Palau de Ripalda. València (1889-1968)

Volia fer un post sobre el palau de Ripalda de València-Ciutat, però he vist que altres blogs ja n'han parlat:
- Palacio de Ripalda (9 de novembre de 2005). Blog dedicat a l'arquitecte de l'edifici, el valencià Joaquín María Arnau Miramon (també a la Wikipedia), que va ser arquitecte municipal, va participar en el projecte d'Eixample de 1887 i va dissenyar també la Casa Sancho o el Saló de Racionistes.
- La leyenda del palacio de Ripalda (28 juliol 2006). Blog Caleidoscopio.

Per tant, vos hi remitisc i em limitaré a fer un resum esquemàtic sobre la història del palau i mostrar algunes de les fotografies que he trobat:
- Estava on hui s'alça la finca coneguda com La Pagoda, enfront dels Jardins de Vivers i de la font del Pla del Real.
- Era una mena de xalet (en una zona apenes construïda llavors) de la comtessa de Ripalda.
- Hi estigué des de la seua construcció en 1889-1891 fins a 1967-1968, quan va ser enderrocat per ampliar la Fira de València que estava al costat. La Fira es traslladà poc després i al solar s'erigí La Pagoda.
- Hi ha qui diu que fou comprat per un multimilionari nordamericà i traslladat a Califòrnia pedra a pedra, però sembla que és una simple llegenda.

Palau de Ripalda:





La Pagoda (originàriament Torre de Ripalda):


7 comentaris:

Anònim ha dit...

Abundant i il.lustrativa informació. Excel.lent post. Quin país que tenim! Despersonalizat, carregant-nos sempre les coses de valor per un fals sentit de progrés.

Vent d Cabylia ha dit...

Doncs sí. No sé si es pot extrapolar a la resta del país, però, efectivament, el paper (actiu o passiu) de les autoritats municipals valentines en la destrucció del patrimoni arquitectònic de la ciutat ha estat capdavanter...

Anònim ha dit...

Quina pena d' edifici enderrocat! Bo, si que és extensible a tot el país, a Puçol, per exemple, s' enderrocà el Palau Arquebisbal per a fer l' ajuntament a "imagen i semejanza" del palau enderrocat, algun sentit?¿ Per supost, es feu en l' època franquista...encara que no sé si ara no s ' haguera fet...

Vent d Cabylia ha dit...

Vaja una cosa estranya això de Puçol...

XorX ha dit...

Per alguna cosa ens diem "Pais Valencians"... fins que ens canvien a "Pai Valencià"...

L'urbanisme per davant de tot :S

Anònim ha dit...

Edu Zaplana vivia a València en la pagoda

Vent d Cabylia ha dit...

Sí, però a les amants les veia a la catedral... xD