dimarts, 27 de novembre del 2007

Matem el missatger...

En esta ocasió ben a gust que mataré el missatger abans que perdre la fe en un dels millors mestres que he tingut mai. Segons El Mercantil Valencià, que recull una notícia de l'agència EFE, "Antonio Furió" ha destacat en la presentació de la nova biografia de Jaume I editada per Bromera que aquell era "un político realista y profundamente religioso", "un gran guerrero", "que vivió inmerso en la política y que no tuvo reparos en oponerse al Papa cuando este le propuso que exterminase o esclavizase a los musulmanas (sic) de Valencia", "y lo hizo porque fue un hombre muy realista que se dio cuenta que sin la mano de obra musulmana no se podía cultivar la tierra valenciana tras su conquista".

Si això és el més important i notori que ha dit Antoni Furió (que no Antonio) en la presentació del llibre, havia de tindre necessàriament un molt mal dia, perquè la seua brillantor en la dialèctica i en la síntesi a l'hora de presentar les coses realment importants és una de les moltes característiques que fan de Furió un dels nostres millors historiadors. Em negue a creure que les quatre foteses que ha remarcat la notícia siguen el que Antoni Furió volgué transmetre en la presentació d'ahir, en particular, i a través del seu llibre, en general.

I és que un altre indici assenyala la deixadesa i ignorància supina amb què ha estat tractada la notícia, en ressaltar que Furió és autor de "Campesinos del País Valenciano" i "Història del País Valenciano", dos monografies publicades exclusivament en valencià sota el títol "Camperols del País Valencià" i "Història del País Valencià". Però el que ja remata la faena és que diguen que és director de la revista El Espejo, que deu ser la "revista virtual de filosofía joven", perquè, que jo sàpiga, la que dirigeix Furió és L'Espill, la segona època de la revista fundada per Joan Fuster. Matem el missatger en esta ocasió, que crec que serà, paradoxalment, el més assenyat...

16 comentaris:

Anònim ha dit...

Es més fácil i més... democratic, disvirtuar la noticia que mentir sobre aquesta.

Ademés el diari El Mercantil Valencià es un poc... espuma per la boca jajaja

Soca ha dit...

Això d'"El Espill" que passa a ser "El Espejo" em recorda allò de "Val Net" quan passà a ser, per obra dels periodistes, "Vale Limpio" (es veu que allò del Manual del Español Urgente és ja molt urgent).

Podeu llegir ací allò de Vale Limpio: http://lasoca.blogspot.com/search/label/Pilota%20valenciana

Vent d Cabylia i amics, disculpeu l'autoreferència

Anònim ha dit...

Una altra mala jugada dels mitjans...
Per cert, he sentit a dir que s'està preparant una pel·lícula sobre la figura de Jaume I, que podria tenir d'intèrpret a Adrien Brody, em pots ampliar aquesta informació, Vicent?

Salut!

Vent d Cabylia ha dit...

Hosti tu, ni idea...

Anònim ha dit...

Si, King Conqueror... si ho escriviu en google tindreu més informació ;)

S'està gravant en les comarques del sud (en la "Ciudad de la Luz").

Anònim ha dit...

En efecte, te m'has avançat per uns segons. Acaba de començar a la Ciutat de la Llum el rodatge King Conqueror que va sobre la vida de Jaume I, dirigida per José Antonio Escrivá. Encara que el rodatge ja ha començat, de moment encara no és segur qui farà de Jaume I, perquè encara no han tancat el contracte, però ho anunciaran d’ací poc. Només se sap que serà un actor americà. El que sí se sap és que Tim Roth farà de Pere el Catòlic.

Anònim ha dit...

Uau, esperem que tinguen un poc de trellat i li posen seny a la producció (encara que no sé què pensar...).
Se'm farà estrany escoltar el rei Jaume parlant en castellà (a no ser que la doblen al valencià).
Estarem a l'aguait.

Anònim ha dit...

Home, vist els comentaris de l’anterior post em fa por opinar sobre algo que no he vist, i que ni tan sols han fet encara, però basant-nos en els indicis que ens marquen els antecedents del director, podem pensar en una cosa semblant al Tirant lo Blanch. A més d’anglés i castellà estarà doblada al valencià, i la posaran en un parell de cinemes.

Vent d Cabylia ha dit...

Home, si és d'Escrivà fes-te a la idea que serà com les biografies aquelles de Blasco Ibáñez i de Sorolla que va fer i que han passat de vegades per TVE1. Es poden veure (no són com l'Ausiàs March aquell infumable), però no són res de l'altre món. Ara, una cosa és tindre a Ramon Langa i una altra a Tim Roth (que, a més, crec li pega al Catòlic).

Andarella, ara te m'has avançat tu. I tu tranquil, visca el mal!

Anònim ha dit...

En aquesta biografia es seguirà canonitzant aquest ídol de la història mitificada de catalunya com un vulgar Rafael de Casanova o pel contrari es passarà a explicar el detall de l'holocaust que va suposar la conqusta de Mallorca?

Vent d Cabylia ha dit...

Home, no crec que es centre en això, més que res perquè és una biografia divulgativa (d'alta divulgació, però no és un tesi, vaja). En tot cas, et puc ben assegurar que l'escola historiogràfica valenciana propera a Furió no obvia les matances i deportacions d'andalusins (a Mallorca, a València o enlloc)

Anònim ha dit...

A mi m'han arribat certes informacions sobre qui farà de Jaume I en la película (m'encanta parlar així com si fora Mariñas xDD)... per no cremar-me si estes informacions són errònies només diré que el seu nom correspon a les lletres J.L., i a vore si se complix...

I no, no és Josep Lluís Carod Rovira :P

Vent d Cabylia ha dit...

Han ressuscitat John Lennon! I farà de Jaume I!
Mãemeua, com hem acabat parlant d'acò? :D

Anònim ha dit...

La veritat, em costa molt ferm creure que n'Antoni Furió digués això que ix en aqueix diari. O almanco el/la periodista en va garbellar el que li interessava i que duia endarrer de dir com a notícia. N'Antoni Furió té una trajectòria molt sòlida i més que coherent i, així com el conec, no crec que l'homo digués açò. En tot cas, la notícia m'és fet venir el malaveig de llegir el llibre aviat. Demà mateix el comanaré. Per cert, m'ha agradat això de l'holocaust -així el qualifica un tal Roger- que va suposar la conquesta d'en Jaume I de Mallorca. Per ací (a Mallorca) n'hi ha que la qualificam d'etnocidi, que no és poc. Res, en tot cas, propaganda per al llibre. I ben segur que els qualificatius que apareixen a l'entrevista no hi eixiran. Hi posaria la mà al foc.

I ja que hi som, aprofit per saludar-te, Vicent. Esper que tot et vaja bé i que la tesi tiri envant.

Una aferrada pel coll*** des de la terra de l'holocaust.

Toni Mas

*** En mallorquí/català de Mallorca és això que ara s'usa dir-li un abraçada.

Vent d Cabylia ha dit...

Salutacions Toni, temptat vaig estar d'anar a la festa de fi de temporada dels dimonis, com que anava tanta gent... :DDDD

Pretenc acabar la tesi a començaments del 2009, però ja vorem fins on arribe.

Anònim ha dit...

Entrevista a Antoni Furió sobre el seu llibre a INFO TV:

http://youtube.com/watch?v=e7-rclquUhk