diumenge, 13 de gener del 2008

Camps i la lleialtat

El divendres 28 de desembre de 2007 havia quedat amb uns amics a la plaça de la Mare de Déu de València per anar a sopar i ens va sobtar que hi haguera focus il·luminant-la per tot arreu. Vam arribar a suposar que Camps estava enregistrant el discurs de Cap d'any i, efectivament, per les imatges que es van veure posteriorment des de la finestra del palau de la Generalitat l'estava fent. No vaig tindre l'oportunitat de veure'l, però he pogut visionar després la notícia que va oferir Notícies 9, i en destaque dos aspectes: el valencià de la RACV emprat i la dèria espanyolista de Camps.

En primer lloc, el valencià malparlat de Camps quasi feia feredat. Montilla també malparla el català, però almenys en els seus discursos oficials el lèxic, la sintaxi i la gramàtica són correctes. El discurs de Camps, en canvi, pareixia escrit malament a posta: "tenir que tindre", "alcansar", "tarea", "eventos", etc.

En segon lloc, la interpretació política de l'Any Jaume I és pràcticament malaltissa. Transcric el que hi digué Camps:
L’any que ve té una cita especial. Es complix el huit centenari del naiximent de Jaume I el rei Conqueridor, el rei fundador, el rei que va fer possible la creació d’un territori autònom però també lleial en l’antiga Corona d’Aragó i lleial sempre en el compromís a tota Espanya. És un reconeiximent a eixe moment tan específic del naiximent com a poble de la Comunitat Valenciana. Per a recordar les nostres tradicions, les nostres senyes d’identitat, els nostres símbols que portem en lo cor i també el nostre compromís per a fer cada dia més gran la Comunitat Valenciana...


Jaume I representa en primera instància la creació d'un regne independent de Catalunya i lleial a la Corona d'Aragó i a Espanya, és a dir, sempre lleial a les estructures polítiques estatals. Sembla com si el president de la Generalitat Valenciana haguera de ser lleial a l'Estat espanyol passara el que passara, i no lleial als valencians per davant de tot. Desgraciadament, això de la descentralització de la democràcia té uns límits molt clars per a Camps...

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Considere que Camps fa mesos que està seguint una fulla de ruta, una mena de d'estratègia que davant de la possible reestructaració del PP en cas que perden l'eleccions el col·loque en un bon lloc per catapultar-se cap a Madrid.

Fins al moment s'esforça a continuar guanyant punts.

Mentre el País Valencià continue anestesiat i funcionant amb el pilot automàtic allò important és la percepció que se'n tinga en Madrid

Unknown ha dit...

I has tingut la santa paciència d'escoltar-lo? Espere que amb una bona dosi de cava...

Soca ha dit...

Coincidic amb VK, veig a Camps fent els "Madriles" en cas que Rajoy no guanye.

També seria el millor que podria passar-li, Camps fa anys -sense res a la seua dreta, centre ni esquerra- que comença a estar dos pams de terra per damunt els mortals (com li passà a González i com li passà a Aznar).

Els tics espanyolistes són propis de l'ideari del seu partit, per al recull de premsa de FAES i per "fotre" a l'oposició.

I això (les tres últimes coses) li surten perfectes. Sobradet, sobradet.

banyerí ha dit...

Això de parlar la llengua com el cul pense que no és casualitat. Està perfectament estudiat amb tota la mala bava per a que el ‘seu’ valencià siga incorrecte, perquè li dona la gana maltractar-lo, perquè la llengua se la passa per ahí baix, i per damunt de tot, per a que no sone a ‘català’.
Com juga amb les paraules el cabró…. ‘Territori autònom’ (que s’assembla més a autonomia) en compte de regne independent…’naiximent de la comunitat valenciana’… Quanta lleialtat, marededèusenyor!!!

Si algú veu un ‘balanç de 2007’ que m’ho diga. L’únic que jo he vist és un vídeo electoral. ‘farem’, ‘cridarem’,’programa’(¡¡!!), ‘aigua de l’ebre’(¡!!).

Per cert, quan diu ‘s’ha acabat la espanya dels privilegis’ què vol dir? Es refereix al concert econòmic basc? No haviem quedat que som super-solidaris i que no ens importa regalar diners per secula seculorum??

molta agonia es lo que dona este home...

Anònim ha dit...

Camps és un home amb una projecció de futur en el panorama polític conservador espanyol. Ell ho sap i actua amb eixa perspectiva.
Pel que fa a la llengua emprada, Camps quan parla fa servir alguns trets de la normativa de la RACV, però a l'hora de la veritat ha consentit que l'AVL reconega explícitament la unitat de la llengua i la Generalitat continua utilitzant la normativa unitària.

Anònim ha dit...

Un altre detall important del seu discurs és el fons físic que va emprar: la Catedral. És la primera vegada (si no recorde malament) que el discurs del president de la Comunitat Astronòmica empra aquest fons. Casualitat? No crec. Més aviat es tracta de fer-li l'ullet al hooligan que València té com a arquebisbe. Una passa més en el procés de confusió entre església i estat.

Vent d Cabylia ha dit...

Josep, potser una absenta hauria estat més adequada...

Banyerí, en este cas "territori autònom" s'adiu molt més a la realitat que no "regne independent". Ara això de l'agonia (almenys des del nostre punt de vista) no t'ho negaré.

Anònim, "doncs encara gràcies", és la idea?

Xavi, no patisques, l'any vinent el farà davant un barracó per solidaritzar-se amb els xiquets que hi estudien (i l'emetran el 28 de desembre, clar).

Anònim ha dit...

Doncs sí, "encara gràcies". Si el PP haguera volgut, podria haver canviat la normativa del valencià perquè compta amb majoria absoluta en les Corts Valencianes, en les tres Diputacions provincials, i en la majoria dels Ajuntaments valencians. I també compta amb el suport de les dues terceres parts de la població valenciana que pensen que català i valencià no són la mateixa llengua.
Encara gràcies.