dijous, 17 de gener del 2008

Pàgina26 (IV)

El rei explicant-li l'esquema tàctic
a la host del setge de Mallorca (un 4-4-2 segurament)


A propòsit del vuité centenari jaumí (III). Publicat a Pàgina26.com

Segurament té raó n'Antoni Furió: als antics regnes de Mallorca i València la figura del rei Jaume I és més ben valorada que a l'Aragó i a Catalunya (malgrat que els catalans de a peu el consideraren fa poc el seu personatge històric favorit). En consonància amb això, han estat les altes instàncies polítiques mallorquines i valencianes les que han declarat oficialment l'Any Jaume I, mentre que a terres catalanes i aragoneses la celebració (almenys de moment) ha quedat reduïda als àmbits científics de l'Institut d'Estudis Catalans, l'Institut d'Estudis Ilerdencs i l'Instituto Fernando el Catòlico, que organitzaran tres congressos
en col·laboració al llarg de 2008.

Altrament, esta mateixa setmana el Consell de Mallorca ha presentat la imatge corporativa dels seus actes, concentrats fonamentalment en el darrer trimestre de l'any, mentre que els propers dies la Generalitat Valenciana farà públic el seu propi programa d'esdeveniments dirigit per Eduard Mira, sociòleg,
novel·lista, i coordinador major del regne (ja en du quatre amb els anteriors Anys March, Borja i Almansa). Es parla, si més no, de dos exposicions, tal volta una sobre "el rei i el regne de València" i una altra sobre els "gustos del monarca" comissariada pel sempre grandiloqüent José Enrique Ruiz Domènec, catedràtic d'història medieval a l'Autònoma de Barcelona. En tot cas, les rivalitats subterrànies entre les institucions catalanes i valencianes donants de peces -arxius i museus- ja han començat: "jo no et deixe eixe document perquè tu no em deixes aquell... doncs no et deixe cap"... "què t'has cregut? jo tampoc no et deixaré cap!"

D'altra banda, desconec si dins del programa de la Generalitat Valenciana, les Universitats de Castelló i d'Alacant organitzaran sengles congressos d'història relatius a l'època de Jaume I, al temps que potser també prepararà quelcom José Luis Villacañas, el seu biògraf en castellà, professor universitari de filosofia a Múrcia i antic director d'Arxius de la Conselleria de Cultura valenciana. De fet, actualment el mateix Villacañas està assessorant la producció valenciana d'un potent documental sobre la figura de Jaume I, la qual no serà l'única aportació audiovisual de l'any, ja que el també valencià José Antonio Escrivà està ara acabant de rodar King Conqueror a la Ciutat de la Llum.

Finalment, d'altres iniciatives acadèmiques o cíviques estan posant més salsa a la celebració de l'Any Jaume I. Els més matiners van ser Stefano Cingolani, Maria Teresa Ferrer Mallol i Jordi Burguera, i Antoni Furió amb els seus assaigs, reedicions i biografies, alhora que Vicent Garcia Edo ve dirigint des de fa un temps l'Arxiu Virtual Jaume I, una eina magnífica per als investigadors.
Ara ha estat el torn del Consell Valencià de Cultura amb la seua proposta d'anomenar "plaça del rei Jaume I" a la de l'Ajuntament de la ciutat de València, mentre que Ernest Belenguer, Joan Soler i Guillem Rosselló acaben de publicar una nova monografia històrica, un recull de llegendes i una novel·la sobre la conquesta de Mallorca respectivament. En breu Maria Carme Roca publicarà un llibre sobre les dones del rei Jaume i potser al llarg de l'any un grup de valencianistes organitze un viatge a Montpeller, tot rememorant el que es va fer fa un centenar d'anys.

En fi, que ens eixirà per les orelles "el bon rei en Jaume", creador dels regnes de Mallorca i de València, cap militar dels exèrcits cristians, usurpador de terres, ordenador de deportacions massives, nepotista com el que més, però mite on els haja. Algú en dóna més?

1 comentari:

Caterina Cortès ha dit...

M'apassiona la història i també la de Mallorca. La figura de Jaume I no podia ser menys però crec que també és una figura que se l'ha mitificada bastant. La conquesta a Mallorca,com a altres llocs, va portar malalties, morts i molta desgràcia i els catalans no es pot dir que es portéssin precisament bé amb el poble mallorquí. No vull dir que els que hi hagués abans, els musulmans, fóssin millor, però precisament per això mateix. El pinten de superheroi, de gran home, i tampoc no crec pas que fos això. Tot i així és cert que l'arribada a Mallorca del rei en Jaume va marcar un abans i un després ;)