dimecres, 9 de gener del 2008

Xifres i lletres

Fa unes poques setmanes en una de les meues fugaces visites a València vaig veure a la televisió per cable que feien a Telemadrid un dels meus programes favorits de quan era menut: Cifras y letras, ara presentat per Paco Lodeiro en substitució d'Elisenda Roca (que ara fa La Tarda a BarcelonaTV). Em vaig alegrar, el sentiment contrari que he tingut en la meua darrera visita en comprovar que Canal 9 ha comprat els drets d'emissió i l'emet diàriament després de L'Oratge.

Les "xifres" són per a tots els occidentals iguals, però pel que fa a les "lletres", quina llengua està potenciant la televisió pública valenciana amb un programa en què has de formar paraules en castellà??? Què costarà fer un programa valencià de Xifres i lletres? Em sembla que ben poc (almenys en comparació amb d'altres tipus de programes de producció pròpia, com ara Gent de Tàrrega), sobretot tenint en compte que fins i tot Canal 2 Andalucía té el seu propi Cifras y letras presentat per Goyo González. O és que potser este és el tipus de cooperació entre Madrid i València del qual es vanagloriava el conseller González Antón fa poquet?

Punt 2 demostra a les clares que la producció pròpia valenciana és més que digna. Només cal una miqueta de voluntat política per tal de fer que Canal 9
-noticiaris manipulats a banda- complisca la seua mateixa llei de creació, que estableix que ha de promoure i protegir el valencià. Almenys per a que quede constància he escrit a Canal 9 (informacio.al.espectador@rtvv.es) i al Síndic de Greuges. Si voleu afegir-vos podeu copiar el següent text:

El Capítol I.1.a) de l'Article 2 de la Llei de Creació de Radio Televisió Valenciana estableix que l'activitat dels mitjans de comunicació de la Generalitat s'inspirarà en la "promoció i protecció lingüística de la llengua pròpia de la Comunitat Valenciana", que és l'idioma valencià segons l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana.
Tanmateix, recentment Canal 9 ha comprat els drets d'emissió del concurs "Cifras y letras", consistent, entre d'altres coses, en la formació de paraules en castellà a partir d'una sèrie de lletres donades. Per tant, l'esmentat programa, emés diàriament a les 15:15 h., promociona i protegeix l'idioma castellà, bo i contravenint un dels principis inspiradors de la televisió pública valenciana.

En conseqüència, suggerisc la producció d'un concurs propi de "Xifres i lletres" en llengua valenciana, sobretot tenint en compte es tracta d'un programa de costos relativament baixos.



4 comentaris:

Fajardo ha dit...

Certament és indignant. Ja he enviat jo també el meu e-mail :@

Anònim ha dit...

No t'ho creuràs, però fa un parell de dies parlava del mateix tema amb un company de pis. Em cridava l'atenció (encara que no m'estranya) que no se'ls haguera ocorregut fer el programa en valencià.

Au, ja estan enviats els meus correus. A veure si almenys els lligen...

Vent d Cabylia ha dit...

Home, és que és indignant. Segurament se'ls ha ocorregut, però "passen" del tema per a no xafar-se els dits. Imagina't la que armarien els espanyolistes antivalencians si la gent començara a formar les paraules "gaire", "aquest", "escombra"...

De fet, seria ben enriquidor que qualsevol dels canals públics catalanoparlants fera un "Xifres i lletres", tot tractant de potenciar l'assistència de concursants de tot el domini lingüístic.

Caterina Cortès ha dit...

Cifras y letras el veia a vegades fa molts anys. Crec que era als migdies quan encara anava a l'escola! Uf quants anys d'això...
Noto certa indignació sobre el tema, indignació del tot comprensible.