dimecres, 30 de gener del 2008

A propòsit del vuité centenari jaumí (IV)

Commemoració blogosfèrica?

Tot i no compartir el seu contingut ideològic de fons, arreplegue i difonc la proposta feta per Vicent Partal al seu blog:
que dissabte el màxim nombre possible de blocaires commemorem l'efemèride [dels 800 anys justos del naixement de Jaume I] fent un post que continga un fragment del "Llibre dels Fets" i una reproducció del Penó de la Conquesta. I afig jo: no com a reivindicació de Jaume I, no com a remembrança de les seues conquestes, sinó com a commemoració d'uns fets històrics que donaren peu a la formació d'uns territoris definits, d'una comunitat lingüística, d'uns ordenaments jurídics i d'unes identitats col·lectives que ens han acompanyat d'una forma o d'una altra (canviants, però basades en aquelles estructures) fins als nostres dies.

El "Llibre dels fets" el podeu trobar ací (en word) i ací (en html). Tanmateix, es tracta d'una edició de Marià Aguiló del segle XIX, per la qual cosa recomane que qui s'hi vulga adherir normalitze les grafies o, si la té a casa, cerque alguna edició actual de la crònica (i tracteu de ser originals en la tria!). Així mateix, la reproducció del penó reial de les quatre barres, senyal de la monarquia feudal comuna a tots els territoris de la Corona d'Aragó, la podeu trobar ací o ací.

D'altra banda, malgrat que sembla que mai arriben a explicar les coses realment bé, si més no, de cara a la divulgació a un gran públic (Jaume I no va "posar fi" als privilegis de la noblesa, ni va ser un "revolucionari", ni és el mateix la "burgesia" medieval que la contemporània, ni la noblesa aragonesa "s'oposà" als furs valencians perquè sí, ni els furs s'inspiraven en la "propietat lliure"...), no estarà de més que, qui puga, veja dissabte de 20:00 h. a 21:00 h. el documental "Jaume I, rei dels valencians" que s'emetrà a Canal 9.




12 comentaris:

maria ha dit...

Jo ja he trobat el fragment (en realitat una frase) que citaré, però no tinc ni idea de com es cita, em cal consell d'un medievalista:
El número que hi ha al davant de cada paràgraf què és, vull dir, com cal citar?
Per exemple, jo escric la frase i sota pose:
??? num. 542.
help plis

Vent d Cabylia ha dit...

Sempre dóna problemes la crònica en això. Generalment s'empra el símbol §, que vol dir paràgraf. És a dir: "Llibre dels fets, § 542". Per tant, també seria possible "Llibre dels fets, par. 542", tot i que crec que no ho he vist mai.

maria ha dit...

gràcies, Vicent.

Anònim ha dit...

Compteu amb el meu fragment.

Anònim ha dit...

JAUME EL SANGUINARI

La blogosfera és un món virtual.

Les cròniques del moros al tan lloat rei li diuen Jaume el Sanguinari.

El "Llibre del fets" és propaganda.

Quan a Europa s'estan creant els estats, Jaume I fa un regne de Mallorca i altre de València,

En morir reparteix les seues "propietats feudals" entre el fills.

Li guanya als moros, que són una gent cultivada i indefensa, però no pot amb els francesos i perd La Provença.

Tots els nostres problemes actuals són deguts a que no va crear un estat amb tots els seus territoris.

Tal volta faré una referència al meu bloc, però no pas de propaganda.

P.S. Ja, ja sé que el melonar necessita mites, però també sembla necessitar els brófecs programes de TV i cap persona cultivada els defensa.

Vent d Cabylia ha dit...

Clar que és propaganda. I Ausiàs March era un "cabrito" senyor feudal de musulmans, però no per això deixaràs d'apreciar la seua literatura. Doncs amb Jaume I, com ja he dit, el que s'ha de tractar de commemorar són uns esdeveniments històrics que, entre d'altres moltes coses roïnes i bones, van suposar el naixement d'un territori històric.

ethel ha dit...

hola des de "el xat"
.....un plaer llegir el teu "blog".....amb el meu humild interés i sensibilitat per la història, patrimoni i més....

Vaig a fer difusió d'aquesta proposta per al dissabte....

salutacions!!!

sequier ha dit...

Ja que Vicent no ha volgut insistir massa, vaig a dir jo la meua respecte al comentari de Ramon. Em sembla bé dir que el Llibre dels Fets és propaganda, perquè és la realitat. Em sembla exagerat dir que els "moros" eren gent cultivada i indefensa, perquè cultivades eren les elits, com arreu, i d'infensos res; altra cosa era que la societat feudal fóra militarment superior per tindre un grup social dedicat a la guerra. Em sembla incorrecte dir que Jaume I va perdre la Provença, perquè el Tractat de Corbeil només feia que legalitzar el que ja era un fet irreversible, per la derrota en Muret de son pare. I finalment em sembla completament rebutjable dir que els nostres problemes actuals són culpa d'un rei de fa 800 anys, i fins i tot d'un altre de fa 300. La culpa dels nostres problemes sempre la tenim nosaltres, o com a molt els nostres avantpassat més recents; a més, si bé és cert que la història haguera sigut molt diferent si hagueren passat altres coses, això sempre és des del nostre punt de vista del present, i com a conseqüència de com veiem nosaltres el passat, no del que vertaderament va passar. Jaume I va fer allò que li va semblar bé per al seus interessos, que és allò mateix que fem nosaltres tots els dies de la nostra vida. En definitiva, siguem conscients del que són els mites, però tampoc exagerem.

Anònim ha dit...

Xe, ja està bé de tant de Jaume I, es tracta d'un personatge sobrevalorat, ara qui mola de debò és El Palleter, o acàs no heu escoltat el González Pons?

Soca ha dit...

Jo, faré propaganda. Com sempre.

En un món ple de propaganda, per una volta ens toca de prop. Tot i que seguiré llegint "religiosament" els interessants articles del Vicent o de Sequier i més.

Vent d Cabylia ha dit...

Maria, encara m'hi he fixat i alguns autors distingeixen cada número com si foren capítols, és a dir: "Llibre dels fets, cap. 542". O siga, que hi ha màniga ampla...

maria ha dit...

Bon dia, Vicent.
Gràcies, ho faré com m'havies dit, amb el simbolet eixe tan bonic.