dimarts, 10 de març del 2009

Blog i Birres a València

El company Juan Tur ho va anunciar com el primer Blog i Birres de València, però això no és ben bé així. Que li pregunten si no a Arroz con Nori, que van convocar el primer en abril de 2007, als de l'empresa SEO, que organitzaren el segon en octubre d'aquell any, o als d'Online, que un parell de mesos després, en desembre, feren la crida per al tercer, del qual també va fer-se ressó Alibaimor de Veo... Veo. En tot cas, és el primer Blog i Birres "dels nostres", dels bloguistes que d'una manera o d'una altra ens hem anat coneixent a través de diversos punts d'enllaç, entre els quals destaca el mateix Tur, ja que ell, a través de la seua constant crítica al poder sap connectar molt bé el món dels blogs en valencià -que més o menys ens retroalimentem- amb els dels blogs valencians en castellà dedicats a comentar l'actualitat política. És per això que este divendres 13 de març a les 21 hores al local El Dorado, en ple ambient faller, s'ajuntaran des d'Aurora Mora, Sergi Pitarch o Àngel Pérez fins a Javier Alfonso, Alícia Martínez o Alejandro Moledo. Jo no hi podré anar, però almenys Tur que se'n recorde de fer-se una a la meua salut.

I ja que estic, aprofite per contar una cosa que sempre he volgut explicar: l'origen etimològic del mot birra, una mena de barbarisme italià que encara no és arreplegat pels diccionaris normatius de la nostra llengua. Segons l'OE i el DE hi ha dos teories bàsiques: una que la fa provindre de llengües germàniques, com ara el protogermànic
beuwo o el saxó bere, civada en ambdós casos; i una altra que proposa el procés invers, ja que considera que va ser un préstec del llatí a les llengües germàniques a través de la caiguda de la "b" intervocàlica del llatí biber (beguda), procedent originàriament de l'arrel indoeuropea pi(b), que significa beure. Una bona prova d'açò darrer seria que per a dir cervesa en les llengües eslaves es continua emprant el mot pivo, una de les poques paraules que vaig aprendre en txec durant la meua breu estada a Praga. En definitiva, demanar una "birra" seria demanar una "beguda"; per a alguns, la beguda per excel·lència...

8 comentaris:

aurora ha dit...

Jo sóc una d'eixes que demanen una birra com a beguda per excel·lència, però t'assegure que la de la imatge no em la beuria de cap de les maneres!

¡LLUEVE REVOLUCIÓN! ha dit...

mmmmmmm, ha sido ver de titular "Birres" y aquí me tiene usté, jajaja, ¿quién invita? vamos al Bierwickel yaaaaaaaaaa, yo me pido una Becks!
Chuiks fujjjjjjjj fujjjjjj, sorbiendo la espumita cervecera!jaja! saluditos POP

Comtessa d´Angeville ha dit...

I ara al solet una Mahou fresqueta...mmmmmm

Anònim ha dit...

Birretaaaaa! A vore quan mon fem una al Glop.

Anònim ha dit...

Hola,
jo també vaig aprendre això: pivo, i
prosim!!
crec que seran les dues paraules que més diuen els turistes...

Anònim ha dit...

l'anterior comentari és meu, i aprofite per comentar un altre apunt, el de marcel cranc...jo no els he escoltat, però no crec que antònia font siguen l'estiu..vull dir que les seues lletres tenen un punt de melangia, i tristor..fins i tot "alegria" per mi té molta tristesa..
maria.

Vent d Cabylia ha dit...

Aurora, a 1 euro la birra ja em contaràs com va...

Marpop, quant de temps sense anar al Bierwinkel...

Comtessa, preferisc una Estrella, una Voll Damm, una Alhambra, una Moritz o una Sagres Bohemia. Però bé, no li rebutjaré una Mahou.

Anònim, no sé qui eres, però sí, a vore quan môn fem una al Glop.

Maria, jo no vaig fer turisme, però sí que em vaig prendre algunes cerveses. Quant a Antònia Font, jo només recollia el text d'uns altres; tens raó: només cal pensar en "Dins d'aquest iglú"...

¡LLUEVE REVOLUCIÓN! ha dit...

Uhm, qué buena la Alhambra, pero la 1925...mmmmmmm, cuando vivía en Graná tuve la ocasión de visitar la fábrica, y bueno, con todo el arsenal que me regalaron de cervezas varias monté una super fiesta en mi piso...jajaja, qué recuerdos, ale, voy a por una a la neverita, creo que hay...comparto mi vermú con usté, y le mando unos chuiks troc troc, mordiendo los cacaos con corfa que acompañan la cervecita, jaja!