dimecres, 23 de gener del 2008

"Algezirah al Xucar" en 1856

Això era Alzira?

Francesc Xavier Llorens i Barba (Vilafranca del Penedès, 1820 - Barcelona, 1872), catedràtic de Filosofia a la Universitat de Barcelona durant el tercer quart del segle XIX, és considerat per la recent historiografia catalanista com un precedent de la primera Renaixença catalanobalear (gràcies, per exemple, a les seues lliçons en què identificava llengua i nació), juntament amb d'altres intel·lectuals com els germans Manuel i Pau Milà i Fontanals, Marià Aguiló o Josep Maria Quadrado, tots ells liberals, però conservadors i fortament catolicistes.

Doncs una recent tesi doctoral ha exhumat part de la correspondència que va mantindre amb el mallorquí Marià Aguiló arran dels seus viatges de plaer. Paga la pena transcriure el que li va escriure pel març de 1856 a propòsit de la seua estada a terres valencianes, totalment condicionada per la seua visió romàntica i orientalista:

Cómo puedo dejar de escribirte desde Algezirah al Xucar [Alzira], Mariano, si estoy entre palmeras y bosques de naranjos, rodeado de caras africanas y gozando de la primera impresión de viaje que ha borrado los surcos de mi mohina frente! Pero los ojos, por Dios, los ojos de esas morenas que hoy que es día de mercado salen a achicharrar a quien se atreva a cruzar con ellas una mirada curiosa y calurosa. Envuelto en un jaique argelino que me prestó Perico voy discurriendo por entre esta gente que juega al toro llevando navajas por astas (...) He traído la vista perdida del mucho mirar en Algezirah Xucar [Alzira] y en Medina Schateba [Xàtiva]. Compare, yo me hago moro sin remedio.

I signava la carta com "Aben Llorens". Tan diferent era una vila valenciana d'una vila catalana de l'època? Tan fort era el seu prejudici cultural afaiçonat per les lectures prèvies? Ens passarà a nosaltres el mateix amb els països que considerem exòtics?


6 comentaris:

Anònim ha dit...

Com es nota que tu no has xafigat molt el sud del Xúquer...

Salut!
ivan_marq

Anònim ha dit...

Baydal, cada dia em caus millor.
Tindre intel·ligència i demostrar-ho en internet és admirable i ... perillós, com hauràs pogut comprovar pels comentaris.
Sempre he dit que la natura és molt cruel i la intel·ligència està molt mal repartida.
Sort.(de repartiment més aleatòri encara)

P.S. I no vingues per sud del Xúquer, que ací tots som moros.
P.P.S. Per cert a Benissa i Calp hi ha molts Baydal. En Altea pocs, però també.

miq ha dit...

Què bo aquest fragment!

--
Cada cop més enganxats al Vent d Cabylia.

Salut, des de NY

Anònim ha dit...

Ai! Si al meu poble ja ens ho sospitàvem fa molts anys: Algemesí és un oasis.

Ceuta, Melilla... si de debó a Alzira comença el nord d'Àfrica, a nosaltres que hi som veïns, ens concediran l'estatus de Ciutat Autònoma?

Vent d Cabylia ha dit...

Gràcies a tots. I no féu cas a l'insensat d'Ivan, que el que no he xafat és Xixona enllà, exceptuant Alacant. Precisament, el meu Baydal prové de Benissa i tota la meua família d'allà, de Sant Jaume (Teulada) i d'Ondara. Ara, jo sóc capicasalí enorgullit de ser-ho, malgrat els polítics que ens governen.

Anna ha dit...

Hola! sovint visite el teu blog, i m'agradaria que ho feres amb el meu. Adreça't a mi via mail, val? Una abraçada des de la Safor!