dissabte, 28 de febrer del 2009

L'any de la picor


L'any de la picor va ser el 1471. L'any 1471 Barcelona patí la pitjor plaga de puces que hom podia recordar. La gent es gratava sens parar. És per això que, des d'aleshores, aquell any fou recordat com l'any de la picor.

L'any de la picor (Joan Amades, Històries i llegendes de Barcelona, 1984): Això que portem explicat podem creure que va esdevenir l’any 1471 que, segons les cròniques i la tradició la nostra terra va sofrir una invasió de puces veritablement esgarrifosa, les quals donaven unes fiblades que llatzeraven en gran manera la gent, que se’n sentia encara molt més del que se n’hauria sentit perquè fou un dels anys terribles de fam i de misèria, a causa d’haver-se perdut la majoria de les collites. La memòria del poble encara en té ben viu el record en el refrany "De l’any de la picor, que tothom gratava", el qual és ponderatiu d’un temps reculat, llunyà i confús.

Sentit al darrer disc d'Estanislau Verdet, l'artista definitiu, i llegit a les Etimologies paremiològiques de Victor Pàmies.

3 comentaris:

miq ha dit...

Una cançó ben divertida d'un disc (i un músic) molt bons.

Anònim ha dit...

Òndia! Així que això de l'any de la picor té un fonament real? Doncs és molt interessant!


Francesc

ethel ha dit...

....com m'agraden aquestes històries!!!....gràcies!!!!!!