dimecres, 31 de maig del 2006

Noticies 9 - "El parte"

El darrer cap de setmana vaig poder estar informat de la realitat valenciana gràcies a l'esplendida feina dels noticiaris de Canal 9. Feia temps que no els gaudia -ací a Barcelona no arriba la televisió valenciana- i quasi els enyorava... El diumenge a la nit, vistes les primeres notícies que hi van donar, vaig decidir apuntar-les totes per saber si a través del canal public valencià els valencians podien tindre accés a una informació completa i de qualitat. No vaig cronometrar les notícies ni sé si em deixe alguna -crec que no, però potser en algun moment em vaig despistar-; en tot cas el resultat va ser el següent:
- Inici amb la futura visita del Papa al cap i casal, amb portadeta especial inclosa amb el subtítol "Falten 41 dies" [També falten 6 mesos per al meu aniversari i no van dir res]. Benet XVI havia estat a Polònia mentre a València les xiquetes opusianes del Guadalaviar feien tot tipus de cartells per animar la seua estada. En Miguel Domínguez, gran estudiós de les encícliques del nou pontífex, i en Juan Gabriel Cotino, numerari de pro, estaran molt contents entre la visita i la publicitat gratuïta de Dan Brown.
- Autonòmic: Camps és triat com a futur candidat per a presidir la Generalitat valenciana en una convencio extraordinària del PP. Rajoy, sense cap tipus d'esma ni carisma, deia que "faltan más Pacos para gobernar nuestros ayuntamientos y nuestras comunidades autónomas". Per un moment pensava que es referia al tio Paco, el que estava damunt d'una haca a la plaça de l'Ajuntament (abans del País Valencià, abans del Caudillo, abans crec que de Castelar i que crec que s'hauria de dir de Sant Francesc perquè ocupa el solar de l'antic convent); per cert l'estàtua dels nassos està ara al bell mig del claustre del convent de Sant Domingo de València, ocupat per Capitania General, on alguns militars li deuen retre fidel homenatge. Total, tornant a Camps, bombo a manta per deixar clar qui és el millor polític del món: tenim l'estatut més ambiciós possible, una "comunitat" líder, Zapatero és un covard, etc, etc, etc. Les caretes regalloses de Justo Nieto i de Font de Mora mentre parlava el tio Paco eren impagables, Blasco impertèrrit i Joaquin Ripoll, com a fidel zaplanista, amb gest de pocs amics (no havien cridat el seu cacic).
- Internacional: terratrèmol a Indonèsia. Crec que res més sobre el món.
- Estatal: Dia de les Forces Armades, celebrat amb desfilada a Madrid. S'enfoca una megabandera i la noticia comença dient que "baix una enorme bandera d'Espanya ha transcorregut la desfilada...". Es destaquen els grans aplaudiments a la guàrdia civil i la legió, amb cabreta correguents inclosa, en un to que recorda a altres èpoques.
- Estatal: Rocío Jurado està molt malament.
- Autonòmic: A la "comunitat" ha fet molt bon temps i les platges s'han omplit. La de Benidorm està plena. Nótícia digna de comentar perquè es un succés que no ocorre tots els dies (com deia l'acudit de l'eclipse de sol d'Eugenio).
- Espectacles: Cannes ha premiat "Volver" d'Almodóvar amb el guardó a la millor actriu i el millor guió però no amb el de millor pel·lícula.
- Espectacles: Ha nascut la filla d'Angelina Jolie i Brad Pitt. La premsa la bateja com a "Brangelina".
- Diversos: Una nova forma de llevar-se l'estrés es anar-se'n a Xalans a gaudir del camp. Notícia que tampoc donen mai en les seues diverses variants de tirar-se en paracaigudes, fer guerres de pintura, senderisme, etc, etc, etc.
- Diversos: Concurs d'spinning en bici. Anar a tota virolla en una bici estàtica.
- Diversos: Concert de música culta al palau dels Borja de València.
- Esports: ben llarguets. Una sisena part de l'informatiu a ben segur. Un valencià segon en el giro com a primera notícia, segurament per a recolzar el manteniment del patrocini de la Generalitat a l'equip ciclista "Comunitat Valenciana", ja que el mateix dia el club d'atletisme "Terra i Mar" va quedar subcampió d'Europa i només va merèixer ser la darrera notícia esportiva. A banda d'això, notícies sobre Morientes al València, la selecció espanyola, el Vila-real, l'Elx, el Castelló i el Benidorm. En la informació del "Terra i Mar" torna a aparèixer el tio Paco parlant malament en valencià de forma intencionada: "el triomf de l'equipo demostra el màxim nivell del deport valencià en totes les disciplines"; atenció a la frase: en qualsevol esport els valencians som els millors, fins i tot en això de tirar un tros de metall sobre una pista de gel i anar agranant davant i pels costats. Què tindrà a vore la notícia amb Camps...
- L'oratge: un clàssic.
- Tancament del noticiari: en la ràdio i els pròxims informatius els mantindrem al corrent de la darrera hora de l'estat de salut de Rocío Jurado.
Total, que com es tractava d'un informatiu de només 30 minuts es nota que van condensar les notícies més importants del dia per a tots els valencians... Confiem que les joves generacions de periodistes, en actiu o en preparació, aconseguisquen canviar el panorama públic i privat de comunicació. Per exemple gent com esta (i molts altres):

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Ai mare, un post com este només podia fer-lo un que viu a Barcelona XDDDD

El nostre pa de cada dia doneu-nos avui;
i perdoneu les nostres culpes,
així com nosaltres perdonem els nostres deutors;
i no permeteu que caiguem en la temptació,
ans deslliureu-nos del mal.
Amén!

Vent d Cabylia ha dit...

Per què ho dius? Per no estar acostumat a la informació de Notícies 9? Massa l'he patida des de la creació de RTVV i afortunadament ara la distància em fa prendre-me-la, fins i tot, amb una mica d'humor. Quan torne, segurament caurà de nou com una llosa sobre el meu cap...

Anònim ha dit...

Gràcies per incloure'm. No sé si mereisc l'honor però tu si de que t'incloga entre els enllaços. M'ha molat el teu blog. Ànims i endavant, entre tots ho farem. Què seria de nosaltres sense aquest PP, aquesta RTVV i un aspirant com Pla? De què ens queixaríem? Del preu de la creïlla? Trobe que l'humor és la millor recepta. I que dintre d'uns anys, quan hagen perdut el poder -encara que nosaltres no el tindrem mai- ens podrem riure d'ells. Total, no tenim res a perdre...

Vent d Cabylia ha dit...

Gràcies a tu també. Tot i que el catalanisme acrític és també objecte de les meues crítiques tant de bo al País Valencià tinguerem una CiU, una CCRTV i un Maragall dels quals queixar-nos. Mentrestant, a viure que són dos dies.

Anònim ha dit...

El catalanisme acrític és el meu entreteniment preferit! No pots titllar de certes coses els espanyols i després fer-les tu al teu país i amb la teua gent. La independència i llibertat del país passa també per les dels seus ciutadans.

Sofia ha dit...

Gràcies per inclourem a mi també. Per mi és un honor.

Vent d Cabylia ha dit...

De res. L'honor és poder gaudir de blogs com el teu. Per cert, jo també vull una lomo!