dimecres, 10 de maig del 2006

Reflexions sobre la transversalitat del terme colonialisme

Me'n "vaig" uns dies a observar si hi ha una mica de debat sobre la transversalitat del terme i el concepte de colonialisme. L'empren els que parlen de colonialisme assiri, egipci, fenici, púnic, grec, romà... L'empren els que parlen del regne de València com una colònia (Josep Torró dixit) o dels estats croats a Terra Santa (Joshua Prawer dixit). I, com no, l'empren els que parlen dels imperis espanyol o portugués a Amèrica Llatina, del colonialisme anglès, holandès, francès, belga o d'on siga (occidental, en general) arreu del món, i, per suposat, els que defineixen l'actual situació de dominació econòmica dels països empobrits com una mena de neocolonialisme.

De tot plegat es parlarà a la Universitat Pompeu Fabra estos dies vinents. Com sempre, treure a cada historiador de la seua època per jugar a la transversalitat i la multidisciplinarietat serà molt difícil, però almenys ho intentarem. Sobretot sembla que els d'antiga i medieval oferiran coses sucoses. A destacar la participació valenciana: Jaime Vives-Ferrándiz, del Museu de Prehistòria de València, i Josep Torró, de la Universitat de València, i també uns quants joves bojos d'arreu del país (Alzira, Carcaixent i el cap i casal).

La idea del regne de València com a colònia és molt potent, però no tant en el sentit "nacional" sinó sobretot en el més pur de colonització i substitució de poblacions: agressió militar, establiment de colons, control de xarxes comercials i dominació dels indígenes (en este cas andalusins). Tractaré de parlar-ne d'ací uns quants dies. Fins prompte.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

La veritat és que la teoria (el Regne de Valéncia com a colònia) no és gens suggeridora per a bastir un projecte nacionaliste amb projecció històrica. Espere impacient que ens expliques amb més profunditat eixe plantejament.

Vent d Cabylia ha dit...

Joanba, de moment estic una mica allunyat d'internet per canvi de companyia i a penes hi tinc accés, el que frena bastant a l'hora d'escriure. Quan tinga temps ho faré. Em sembla una bona idea, encara que siga a un nivell molt bàsic, perquè tampoc he estudiat a fons la qüestió, crec que podré donar unes indicacions generals dels oficials reials al regne de València.
Dels senyorials no tinc ni idea. Cal tindre en compte que el que la historiografia administració considera "administració del regne" era realment "administració del rei"; els senyors funcionaven independentment i els senyorius eren quasi la meitat del regne o més.

Vent d Cabylia ha dit...

Òscar, contestaré en un futur no massà llunyà, però avance que hem d'entendre que la major part de països independents del món actual han sigut colònies en algun moment de la seua història. Què hi ha de roïn a entendre i reconèixer la història? A més, en els termes del discurs polític, poc tenien a veure les "colònies" desenvolupades durant l'edat mitjana a les colònies de l'edat moderna i contemporània, totalment lligades a la política de la metròpoli en relació de dependència.