Hui entraré a fons en la Relación de las festivas demostraciones realitzades a la València de l'any 1657 que esmentava ahir, ja que la descripció de Llorenç Mateu i Sanç inclou diversos passatges ben interessants pel que fa a qüestions iconològiques i identitàries. En primer lloc, mostra la convivència entre les armes de la casa reial d'Aragó (les quatre barres) i les armes de la ciutat de València (les quatre barres coronades), clarament com a símbol dinàstic el primer i municipal el segon, alhora que és un dels primers testimonis cronístics de la treta de les banderoles portades pels reis d'armes simbolitzant l'escut de la ciutat, la primera representació gràfica de les quals és molt més tardana, de principis del Huit-cens:
En segon lloc, la retòrica de Mateu és una bona mostra del patriotisme regnícola valencià que es desenvolupà des del segle XV, bo i sent també un dels primers -que jo conega- que fa ús del terme "país" per a referir-se al territori (tot i que, evidentment, no és equivalent al "País Valencià", amb consciència nacionalista, que irrompé amb força a partir de la dècada de 1930). En qualsevol cas, em pareix que és una dada si més no desconeguda i emprada dos vegades en el text, ja que a banda de la que transcriuré hi ha una altra en què explica que els trinitaris descalços són una Orden modernamente avecindada en este País [referint-se al regne].
Així les coses, uns dies després de la "mascletà", el Te Deum i l'indult al convent de Sant Francesc que ja vaig comentar, se celebrà una nova missa, ara al lloc habitual de retir espiritual del virrei Lluís de Montcada, el convent de caputxins, on es col·locaren en el suelo, a los lados, seis braseros de plata, y en cada uno dellos una gran pirámide de flores naturales [...] las dos más cercanas al Altar tenían dibujadas las REALES ARMAS DE ARAGÓN; las segundas, vistosíssimas labores; y las terceras, las ARMAS DE LOS MONCADAS. [Les majúscules són pròpies del text]. I al vespre començaren quatre nits seguides de lluminàries amb l'encesa de fogueres als carrers i de fanals, atxes i llums en les finestres, balcons i portes de les cases de tota la ciutat.
Així mateix, es dispararen focs artificials des del Micalet, però alguns dels coets es desviaren cap a l'interior del capitell gòtic de fusta que rematava la torre, provocant un incendi que el cremà per complet (per això fou substituït més tard per l'espadanya que hi ha actualment). Tanmateix, Mateu i Sanç interpreta el senyal com un bon auguri, especialment per als valencians:
Valencia, resuelta a festejar este nacimiento con el último esfuerço de celebridad quando el proceloso uracán le apagava las luzes, quiso que toda su muralla sirviesse de faro y de antorcha la mayor torre que se conoce en su reyno, alumbrando con ella muchas leguas de distancia [...] O, qué lúcido se ostentava nuestro Micalete quando coronado de rayos predicava el verdadero amor con que los Valencianos veneramos los príncipes! [...] Aunque el incendio aya consumido el remate de la torre podemos esperar que se lograrán estos auspicios, y más los Valencianos, por aver sucedido el señal en nuestro País.I eixa mateix nit isqué el virrei del palau del Real per tal de passejar-se amb una carrossa d'or per l'interior de la ciutat, acompanyada de la seua dona, Caterina de Montcada, filla del marqués d'Aitona, al qual Mateu lloava com el valencià que més havia il·lustrat la seua pàtria:
MI SEÑORA LA DUQUESA, con un vestido de tela blanca bordado de plata, con joyas y adereço de diamantes riquíssimos en el tocado, cuya AUTORIDAD, ESPLENDOR y GRANDEZA fueron lustre de nuestra nación, como HIJA ESCLARECIDA del VALENCIANO que más ha ilustrado su patria, del GENERAL con más blasones que ha ensalçado las ARMAS CATÓLICAS en Flandes, del CAPITÁN que ha dado más vitorias A SU REY [Francesc de Montcada, marqués d'AItona].Els dies posteriors -divendres i dissabte- continuaren les celebracions amb corregudes de jònecs, distribució de pa entre els pobres, danses, màscares, moixigangues i més lluminàries. Finalment, el diumenge hi hagué missa a la Seu pel matí i processó general per la vesprada, partint de la mateixa catedral:
Dándole principio los atavales de la Ciudad y dos Estandartes de dorado y rojo con coronas bordadas, que en suman forman su divisa, [les banderoles que comentava adés] llevados de dos ancianos con coronas también vestidos de la misma librea [...] Siguiéronse las Cofadrías de los oficios mecánicos, que son treinta y cinco, con sus Pendones y Vanderas de damasco de diversos colores, fajas de oro y muchos con escudos bordados, y cada uno con su instrumento diferente... Siguióse la compañía de arcabuzes y ballestas que llaman del Centenar de la ploma, marchando al son de pisanos y caxas. Los cabos y soldados con vistosas galas, y más con la insignia de nuestro Patrón San Jorge.Hi anaven, a més a més, els gegants i els nanos, les nombrosíssimes comunitats eclesiàstiques, els oficials reials, els jurats de la ciutat, els càrrecs municipals i un gran nombre de cavallers, ciutadans i gent d'altres estaments. I en el seu camí la processó féu diverses parades, entre les quals hi havia la de la plaça del Mercat, on s'havia plantat la reproducció d'una ciutadella, amb una fortalesa, huit baluards, una torrassa quadrada i una torre eminent que tenia un capitell coronado de las Armas de la Ciudad (aliño que también contenían los lienços del edificio, llenos de estandartes y banderas). Igualment, es feren llançar focs artificials des de la ciutadella -ens ve de lluny- i la processó continuà fins a tornar a la plaça de la Seu, on el consell municipal havia posat dos fonts efímeres davant la basílica de la Mare de Déu dels Desemparats, llavors en construcció:
En los nichos que han de servir de puertas se dispusieron dos fábricas [les fonts] conformes de arrayán con curiosos marcos de flores [...] cuyo centro era en la una un escudo con las ARMAS REALES y en la otra las de la Ciudad.Per últim, com que la Generalitat no volia quedar arrere en la celebració del naixement de l'hereu de la Corona, organitzà dos jornades festives la setmana següent, amb castells de focs, llançament de salves i encesa de lluminàries, així com una missa per a la noblesa del regne i la representació pública d'una comèdia a la plaça de la Diputació (l'actual de Manises). Tot plegat, supose que és una versió foral del gatxull mediàtic que s'armà quan fa poc va nàixer Elionor...
9 comentaris:
Més bé ho veig com una versió foral de la visita del papa a València el 2006, perquè sembla que ho haja organitzat la mateixa Rita o algun avantpassat seu sota la consigna: "lo que haga falta". Per cert, en aquella època ja hi havia algun Bernie Ecclestone?
Algú que rebera bona cosa de diners per portar un evento a la ciutat? No em ve al cap ningú, no...
Per cert, Vicent, comparant la imatge del Rotllo del Corpus en el teu post amb una imatge actual de la processó, ¿no deixa de ser significatiu que la franja blava de la Senyera del mig no hi aparega a principis del segle XIX?
Sí, esta imatge és la que sempre m'ha fet dubtar. Però potser que passe com quasi passa en la imatge que has posat tu: la senyera va plegada -no com les banderoles- i la franja blava pot quedar amagada en funció de la perspectiva.
En tot cas, ja vaig dir en el darrer post sobre la qüestió que encara no sabem segur com era la senyera processional, però sí que sabem del cert que la bandera amb franja blava existia almenys des del segle XV i representava la ciutat de València. D'altra banda, els documents del XVI també indicarien -almenys des de la meua interpretació o la de Masclet- que la senyera processional també portava blau i corona.
Vicent, amb les teues pròpies paraules, Llorenç Mateu, en descriure les festes de l'any 1657, "mostra la convivència entre les armes de la casa reial d'Aragó (les quatre barres) i les armes de la ciutat de València (les quatre barres coronades), clarament com a símbol dinàstic el primer i municipal el segon."
Potser la Senyera del mig que apareix al Rotllo del Corpus (principis del segle XIX) representa la casa reial d'Aragó, tot tenint en compte que la rata penada de la cimera deriva del drac alat emprat pel rei Pere el Cerimoniós. Tanmateix, no confie massa en aquesta interpretació, ja que a principis del segle XIX ja no existia la Corona d'Aragó, tot i que la Senyera reial podria llavors haver quedat com una relíquia del passat foral.
Ja dic que tot podria ser, però els documents del segle XVI es refereixen a la senyera treta en les processons i parlen del groc per a la corona, etc. El que queda clar en tot cas és que no hi havia bandera "del regne", sinó del rei (la mateixa ací, en Aragó o en Provença quan hi governaven) i de la ciutat.
Per tant, si no hi havia cap Senyera del regne, el debat sobre la hipotètica Senyera foral no té cap sentit. Més val que fem com Carles III l'any 1785 i convoquem un concurs d'idees per dissenyar la Senyera del País Valencià del segle XXI. Vote a favor d'un disseny fet per Mariscal, amb una mascota inclosa. ;)
Si les armes de la ciutat eren les mateixes que les del regne, i la Senyera tenia el simbolisme que tenia i té, yo no veig ningun inconvenient ni és cap barbaritat que siga, en 2010, la bandera que represente a tots els valencians, del Sénia al Segura.
Yo m'inclinaria més per resucitar un disseny alternatiu de bandera exclusivament de la ciutat de Valéncia, per a tancar definitivament la qüestió.
Quant al tema del post (molt interessant, com nos tens acostumats), ningú pot negar que lo del gust per la festa nos ve de fa mooolt de temps...
Masclet, racionalment és molt interessant la teua proposta de diferenciar banderes, però no pense que siga factible a nivell pràctic ara per ara (de la mateixa manera que des del meu punt de vista pense que no hi ha cap problema en dir-li a la llengua "català", però entenc que a la pràctica és molt més complicat...).
En tot cas, ningú no ha dit que les armes de la ciutat foren les del regne. Com no em canse de repetir -i m'alegre que l'autor de Símbols valencians, que es nota que també freqüenta documentació de l'època, ho compartisca- les armes de la ciutat eren estrictament municipals. No hi havia armes "del regne" i si algun símbol representava correctament el regne eren els escuts dels tres estaments (la Mare de Déu, Sant Jordi i l'Àngel Custodi, l'actual símbol de les Corts Valencianes). Una altra cosa és que tant la ciutat de València com el rei "vulgueren" erigir-se en representants màxims del regne (però no ho eren, de la mateixa manera que hui en dia, tot i ser bàsiques, Madrid no és Espanya, Barcelona no és Catalunya o València no és el País Valencià)
Publica un comentari a l'entrada