dijous, 21 de gener del 2010

Tres breus

Maluenda, Grau i Bayo

Tres notícies em criden l'atenció i em trasbalsen a parts iguals:
1. Ho explicaven ahir al Pica'm. Rafael Maluenda, el diputat monoverí del PP a les Corts valencianes escriu un llibre titulat Les Corts de la época foral y de la España de las autonomías (1238-2008) en el qual diu:
Jaume I escribió en ‘romanç valencià’… el valenciano es un idioma independiente del resto y nunca ha existido la unidad de la lengua. El origen de la lengua valenciana hay que buscarlo en el bajo latín derivado de la dominación romana, que se mezcló con el lenguaje ibérico existente… La lengua ‘romanç valencià’ se seguía usando en el siglo XI y XII en el Reino Árabe de Valencia… prueba de la continuidad de la lengua es que Jaume I ordena que Els Furs sean escritos en lengua romance. A mayor abundamiento, de la lectura de la ‘Cronica…’, escrita por el propio Rey, comprobaremos que la lengua ‘romanç valencià’ que se utiliza en dicha crónica es la misma lengua que conservaron los mozárabes y que fue evolucionando. De este modo, Jaume I habría aprendido en Valencia el ‘romanç valencià.
I es queda tan ample... Com si Arenas diguera que això de Gonzalo de Berceo, el Cantar del Mío Cid i Alfons X el Savi són favades descomunals que no tenen res a vore amb la llengua que parlen els andalusos: la veritable qüestió és que els reis castellans van aprendre a dir quillo, omà i rebujito en conquerir Xerés, Còrdova i Sevilla, on els musulmans andalusins havien conservat el "romanç andalús" transmés des d'època tardo-romana... Sempre ens queda l'esperança de pensar que són coses que no s'han transmés a les noves generacions de polítics valencians de dreta (no m'imagine l'alcaldessa de Torrent o el de Paterna dient barbaritats per l'estil).

2. Alfonso Grau, primer tinent d'alcalde de València, afirma sobre la paralització judicial d'uns enderrocaments al Cabanyal que els socialistes pensen que es pot negociar tot, fins i tot l'alliberament d'assassins d'ETA. I es queda tan ample... Potser tinga tota la raó del món en el cas concret de l'enderrocament d'eixos edificis -que no estaven inclosos dins el BIC- però no és de rebut barrejar el Cabanyal amb ETA. Embolica que fa fort! Em recorda la cantilena dels comunisti mangiabambini que encara atia la dreta italiana. Res, els que no estem d'acord amb la prolongació de Blasco Ibáñez som tots uns comunistes, ateus, proetarres i gentola nefanda...

3. Ximo Bayo s'apunta al procés de selecció del representant d'Espanya en Eurovisió. La cançó és roïna però en sóc fan, m'alegre de la seua presència. Seguint les votacions veig que dilluns estava per darrere de la posició 15, però els valencians s'han organitzat en fòrums i féisbuc per a donar-li suport: la progressió de vots ha estat espectacular i ara ja està en 4ª posició. Pâ d'això sí, no? Corrupció? No passa res. Desocupació a mansalva? No passa res. Incompliments amb el valencià? No passa res. Destrucció mediambiental? No passa res. Ximo Bayo a Eurovisió? Tots a una!! El País Valencià serà friqui o no serà. :D

13 comentaris:

maria ha dit...

... o no serà

Monique LaMer ha dit...

Ho ES!!!!

TdlH ha dit...

Je dirais même plus: el môstruo de les galletes serà Triqui o no serà!

Francesc Vera ha dit...

Ja que el trellat ens falla, almenys el nostre chauvinisme fóra com el francés...

Marc ha dit...

Tampoc es per a tant, fa uns dies va caure a lesmeues mans un llibre del il·lustre escriptor valencia` Fernando Vizcaino Casas i mes o menys...

Vent d Cabylia ha dit...

Marc, però no era un polític (almenys que tinguen vergonya intel·lectual...) Don Fernando deia coses molt bèsties.

Anònim ha dit...

El tal Grau és un feixista de collons, només de veure-li la cara tira de tos. Un "pájaro", com dirien en cercles populars.
Maluenda no descobreix res amb la seua teoria fantasiosa. És el que porta dient aquesta gent des de temps immemorials, entre d'altres Fernando Giner. Aquell fins i tot era millor, parlava d'un totum revolutum que va donar lloc al valencià actual. Pa cagarse!!
Per últim, Ximo Bayo és lamentable. I punt.
Secretari.

Speaker ha dit...

Quant a Rafael Maluenda: estem en el país de dir barbaritats, i ací no passa res! No recordes aquell ¡Hay que invadir Somalia!... Lamentable.

Malauradament, cecs i sords de vocació i pobres ignorants donaran credibilitat a les seues paraules.

miquel ha dit...

Me'n recorde que fa molts anys va caure a les meues mans un còmic sobre la història dels valencians, crec que de Carles Recio. Hi havia una vinyeta en què dos musulmans de la València islàmica admetien sense embuts que ja no sabien parlar l'àrab perquè tots els dies parlaven en valencià...!!! XD
Això sí que és normalització lingüística en plena Edat Mitjana i no lo de Canal 9 de hui dia!

Vent d Cabylia ha dit...

Pensava que a estes alçades ja ningú del PP es pararia no ja a dir sinó a escriure coses semblants (i és que este va més enllà: Jaume I aprengué a parlar valencià dels andalusins!!). Però, mira, és el que hi ha.

Quant a la campanya Ximo Bayo ha estat paralitzada perquè TVE ha decidit eliminar-lo per incomplir alguna de les bases de la preselecció (un nou afront del govern socialista als valencians! :D)

Unknown ha dit...

El Rafael Maluenda, de Monòver, és més burro que Patacó. Potser algú de Monòver ens puga confirmar en quina llengua parla amb els néts en un poble on el 80% de la població és catalanoparlant. S'hauria de comprovar que jo, l'única cosa que afirme, és que és més burro que Patacó (en qüestions de llengües, si més no, cosa que rima amb Patacó.)
Ho diré com ho diuen a Munòve:

La Maredéu Senyô!

Unknown ha dit...

No tinc ni idea de qui es este tio, pero sols li falta dir que Jaume I anava a l'escola oficial.
De veres, si fora filóloga em sentarien encara pitjor eixes barbaritats, perque no fan cas a la gent que de veres sap de l'asunt? Els tindría que caure la cara de vergonya de fer política en aquestes coses.

german ha dit...

Maluenda té el mateix sentit de les coses que un trilobites -això em fa pensar que la cançó que diu "Ya no quedan trilobites en el mar" hauria d'afegir "pero si en la Generalidad". Quin personatge!! Ha passat del negoci del marbre a interpretar la Història!! Si ja ho diuen al meu poble: si vols ser frare, clavat-t'ho en la testa!! De Grau, es podria fer el mateix comentari. La política del PP es limita a comparar-ho tot amb el terrorisme. Del País i Ximo Bayo... com diu maria "...o no serà".