dimarts, 2 de maig del 2006

Sueca, la reserva espiritual del País Valencià

De vegades he sentit dir que les Illes Balears són la reserva espiritual de Catalunya; doncs em sembla que si existeix una reserva pareguda al País Valencià està a Sueca. De fet, és quasi el centre geogràfic del litoral valencià: en un mapeta del país m'ixen en línia recta 165 kilòmetres de Vinaròs a Sueca i 160 de Sueca a Pilar de la "Foradà", i per la carretera "gineral" segons la guia Michelin 195 i 189 respectivament. El centre del país, com aquell qui diu.

Sueca sembla tindre un món propi dins del panorama valencià. En quin altre poble del país els vots es repareixen entre 7 partits polítics a raó de 33,2% (PSOE), 29,5% (PP), 13,5% (BLOC), 7.8% (ERPV), 5,1% (PIPM), 4,98% (UV) i 4,1 (EPI)? Quina pluralitat!!! I ERPV amb dos regidors!!! Si sembla Catalunya!!! Ai, si la resta del país fora així...

I els suecans?
Puchades, el Beckenbauer valencià (ja el voldria actualment el Sueca United), el mestre Serrano, autor de l'Himne a València (de la música, la lletra del per a ofrenar era d'un altre), i, com no, Sant Joan Fuster.

Què seria del País Valencià sense Fuster, els fusterians, els antifusterians i la mare que els va parir. Segurament no seria. A Sueca semblen venerar-lo com cal (entres la pàgina web de l'ajuntament i el primer que veus és: les tertúlies de Ca Fuster i el premi literari Joan Fuster) i ha deixat bona collita d'intel·lectuals, entre ells Antoni Furió, l'únic historiador actual que ha tingut collons de fer una "Història del País Valencià" d'autor.

D'altra banda, l'humor suecà, adobat del parlar baixriberenc, és la màxima expressió de la brofegueria valenciana. De Bernat i Baldoví a les recents produccions Madelman-Pellofa, dirigides, produïdes i protagonitzades pel grup de pellofets, majoritàriament suecans (sense oblidar a Toni de l'Hostal (nét), de l'Alcúdia, la de Crespins no, l'altra). Ja dic, no sè si això d'estar al centre els fa concentrar tota la intel·ligència i la burrera del país alhora, però crec que s'han ben guanyat l'honor de ser la reserva espiritual valenciana (i els de La Marina, que no s'enfaden).

Si és que fins el Google col·labora en la conya suecana. Busques Sueca en l'apartat d'Imatges i el primer que ix és açò:


Infosueca
Suecaboda
Sueca United
Sueca United (més)
Bernat i Baldoví
Càtedra Joan Fuster
Institució Joan Fuster
Casal Jaume I de Sueca
Pellofets
Inòpia

Apèndix:
Josep Bernat i Baldoví (Sueca, 1810 - Valencia, 1864)
El virgo de la Visanteta y el alcalde de Favara. Escena primera (1845)

Ix el tio Collóns rascantselós, y despues de ben menechat l’all-y-óli, pren una revanada de formáche, y un trós de coca fina, lin tira unes miquetes al titót, y en lo bosí ple diu.

TIO COLLÓNS
¡Recontrafotre qué feta
que m’ha pasat esta nit;
tenint la dona en lo llit,
m’ha hagut de fer la puñeta!...
Es el cas que ella roncava,
siga dormint ó desperta,
cuant me sá posat molt erta
la cabota de la fava;
yo al vore que me s’enpina,
li ha pegat cuatre calbóts,
pero en los caps de voróts
esta es mala medisina:
perque tot viviente sáp
que al palparli la pallorfa,
solta la fava la corfa,
y es transforma luego en náp;
y com del meu náp la fulla
té tan males condisións,
als cuatre ó sinc refregóns
m’ha deixat la má á-remulla.
Yo á la dona despertava
buscantli apresa la col,
al vore que al caragól
li anava caent la bava;
mes pesa com un baúl,
y per pronte que s’alsát
ya no-mes li han aplegat,
dos ó tres esguits pel cúl.

9 comentaris:

Anònim ha dit...

Pos sí, ara qu'ho dius, això de la situació geogràfica explica moltes coses: a mi sempre m'havia paregut que Suecə -com Sevilla- tenia un color especial. Potser tinga alguna cosa a vôre amb el gen defectuós compartit per tots ês suecos, un detall que te s'ha escapat... igual qu'el fet qu'haja segut la seu del Congrés de Figures Mundials durant les quatre últimes edicions; la pròxima, si no passa res, en Pedreguer, pâ que no se queixen ês marineros...

Vent d Cabylia ha dit...

Vaja, un gen defectuós, un gen sueco especial d'hibridació suecovalenciana. M'ho apunte. Això ho explica tot, la intel·ligència (Ikea, Ericsson, H&M...) i la burrera (qui haja eixit de festa amb un sueco de Suècia sabrà perquè ho dic). També podria explicar la tendència de les Figures Mundials a tindre Sueca com a seu de reunió congressual. Supose que això de Pedreguer ja no és qüestió genètica, simplement és que allí tot ho saben fé.

Vent d Cabylia ha dit...

M'informa un membre de la família garralina de l'Horta que el gen defectuós és aquell de la distròfia muscular. Ja no me'n recordava. La teoria que proposa que qui va portar el gen va ser un dels primers 16 colons cristians de Sueca és, si més no, una mica absurda. Perquè un d'aquells i no un dels altres tants que arribaren al segle XIII o XIV? Bé, perquè s'estén més quan més xicoteta la població, però probablement la majoria d'aquells 16 colons se'n va anar al cap de poc, va vendre la parcel·la o se'n va anar a la conquesta de Mursiya, qui ho sap! En tot cas, aìxò indica la tendència endogàmica de la població. Volen preservar els seus valors, intel·ligència i burrera valencianes en estat pur, el que reforça, com deies, el paper de Sueca com a reserva espiritual del País Valencià.

Anònim ha dit...

'Ixe de família garralina m'imagine que serà el que col·labora en la confecció de la Valenciclopèdia, no? De totes les maneres, això de «reserva espiritual del País Valencià» és de la teua collita; jo no ha fet més que sûscribir-ho... Ara que, pensant-ho bé, estaria bo afegir-ho a l'entrâ valenciclopèdica sobre Suecə: que s'encarregue Garralet quan tinga un rato -ell qu'està censat com a valenciclopediste- i aixina li donarem un poquet de marxa a la cosa, qu'últimament està un poc morteta...
Parlant de tot un poc, deuríem remetre-li est' escrit al de Sueca punt org, qu'igual te'l ressenya i tot... Ai, i espera: música suecana pâ afegir-la a la teua col·lecció!

Vent d Cabylia ha dit...

Doncs, si tens alguna direcció, envia-ho a Sueca.org (no hi veig cap tipus de contacte o correu electrònic). Ja li diré al Garral si es vol espavilar-ho a ficar-ho en la Valenciclopèdia.
Hòsti, els Inòpia, són canyerets...

Anònim ha dit...

Merda, tês raó, que l'home este no té cãe direcció ni en el bloc ni en la seua petxina del YouTube; bueno, intentaré fer-li-ho arribar d'alguna manera, que cóm el món és molt xicotet...
I molen els Inòpia, eh? No tot anava a ser Obrint Nas; si en vols més, para el cabàs: el Turboulet passarà el divendres 12 per Suecə, i el dissabte 20 per l'Alcúdia. Allí mos la vôrem!

Vent d Cabylia ha dit...

Desgraciadament l'exili català m'impedeix gaudir dels Països Valencians de forma continuada. Fins a juny no crec que baixe...

Anònim ha dit...

Segurament no deuria ficar-ho ací però soc de Sueca i si vos molesta aneusen a fer la ma.
Crec que en la petxina de la valenciclopedia sobre Sueca falta alguna riferencia al salut tipic suecà:
- Ie!
- Ie ton pare!

Anònim ha dit...

A vore si fem un diccionari suecà-valencià, valencià-suecà

No sé que pensaran els de la AVL