diumenge, 11 de juny del 2006

Pseudo-futurologia electoral

Pseudo: 1 Forma prefixada del mot grec pseûdos, que significa 'falsedat'.
Futurologia: 2 impr SOCIOL /ECON Prospectiva.
Prospectiva: 2 f Ciència que estudia el futur per comprendre'l i influir-lo.
Electoral: adj 1 Relatiu o pertanyent a les eleccions.
Elecció: 3 pl POLÍT Procediment de designació dels governants, mitjançant votació, a escala local o a escala estatal.

Ni amb coalició ni sense, veig que el PP puga perdre el poder en 2007. Si es manté en els percentatges de vot del 14-M, amb una pujada espectacular del PSOE al País Valèncià, el PP continuaria guanyant les eleccions. Per circumscripcions electorals van ser de: Castelló-46,4%, València-46,4%, Alacant.49,6%. Tant de bo, m'equivoque i l'efecte Zapatero, després d'haver governat 3 anys, faça pujar al PSOE i baixar al PP. Fent els càlcus, considerant que EUPV i Bloc, EVPV i ERPV estaran entorn de l'11 % dels vots (en coalició o sense, i tenint en compte que el Bloc esta vegada molt probablement sí superarà el 5% a soles), només una pujada del PSOE a costa del PP podria fer canviar l'equilibri. Tanmateix, crec que els efectes moniato-Pla i PSOE-valencià-desastrós acabaran contrarrestant el de ZP.

Tot açò és el que em fa dir l'angelet (per allò de l'església i el papa) que tinc sobre el meu muscle dret. Tanmateix, un dimoniet (per allò d'ateus, rojos, separatistes, terroristes) que tinc al muscle esquerre em fa dir:

Amb coalició o sense els partits progressistes (o el que siga el PSOE), valencianistes i d'esquerres faran fora al PP de la Generalitat al 2007. Si el PP baixa 3 punts a la circumscripció de Castelló i 3 a la d'Alacant perdrà la majoria absoluta. L'efecte ZP i la nefasta gestió de Rajoy i Zaplebes a Madrid influirà entre la massa de votants valencians que voten en clau espanyola; a més a més, Fabra a Castelló i la baixada del PP a la ciutat d'Alacant i a les comarques turístiques faran baixar el PP, encara que siguen eixos 3 punts. Fins i tot comptant que el PP puge a la circumscripció de València per l'efecte Copa de l'Amèrica els números ixen. Fent una previsió cautelosa, deixant els partits a l'esquerra del PSOE entorn de l'11%, en coalició o no, podem fer la següent previsió (en cas que els 99 diputats es repartisquen entre 25 a Castelló, 41 a València i 33 a Alacant):

Resultats de 2003
Castelló: PP-49% PSOE-37,1% Entesa-4,5% BLOC-EV-5,9%
València:PP-47% PSOE-35,6% Entesa-7,1% BLOC-EV-5%
Alacant: PP-49,1%PSOE-39% Entesa-6% BLOC-EV-4%

Resultats 2007
Castelló: PP-46% (12) PSOE-39% (11) EUPV-4% (1) BLOC-EVPV-6,5% (1)
València: PP-48% (21) PSOE-36% (16) EUPV-6% (2) BLOC-EVPV-5% (2)
Alacant: PP-46,5% (16) PSOE-39% (14) EUPV-6% (2) BLOC-EVPV-4,5% (1)

Això dóna uns resultats de:
PP= 49 diputats
PSOE (41)-EUPV (5)-BLOC-EVPV (4) = 50 diputats

Són uns resultats molt justos ja que si EUPV baixa del 6% a Alacant el PP guanyaria el diputat que li manca, i, a més a més, podríem estar afectats per un "tamayàs". Evidentment un pacte preelectoral podria garantir que els escons no ballaren, tot i que també podria dificultar la governabilitat posterior, ja que, de moment, sembla que la intenció d'EUPV és mantindre grup parlamentari únic mentre que la del Bloc és dividir els escons obtinguts en dos grups. En tot cas, fins que els Consells Nacionals respectius no es manifesten definitivament no podrem parlar de cap tipus de pacte (malgrat les ganes boges que de moment hi posen Levante-EMV i El País). Estarem a l'aguait.